Γονιδιακή μετάλλαξη -η APOE4- είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Τώρα, ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί ενδεχομένως να προδιαθέτει και σε αυξημένη ευαλωτότητα στη λοίμωξη από COVID-19 και σε σοβαρά συμπτώματα.

Ερευνητές στη Φινλανδία, όπου περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων φέρουν τη μετάλλαξη APOE4, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και σοβαρής νόσησης από την COVID-19.

Μελέτησαν επίσης μικροσκοπικά, εγκεφαλικές αλλαγές στις σορούς ανθρώπων που έπασχαν από κορωνοιό και εστίασαν σε συμπτώματα μακροχρόνιας ψυχικής κούρασης που ένιωθαν ορισμένοι επιζώντες.

Η Dr. Liisa Myllykangas, δήλωσε ότι το κοινό αλληλόμορφο APOE φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 στον Φινλανδικό πληθυσμό. Η σημασία του APOE4 είναι τονισμένη στον πληθυσμό της Φινλανδίας, που μπορεί να οφείλεται στη γενετική ομοιογένειά του.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης COVID-19 που χρειάζεται ΜΕΘ ήταν υπερδιπλάσιος σε αυτούς με τη μετάλλαξη APOE4.

Περισσότερες μικροσκοπικές αιμορραγίες εγκεφάλου λόγω σοβαρής COVID,  επίσης φάνηκαν σε φορείς του γονιδίου.

Η Dr. Johanna Hästbacka, του Helsinki University Hospital, δήλωσε ότι το APOE4 μπορεί ενδεχομένως επίσης να επηρεάζει τη σοβαρότητα ορισμένων συμπτωμάτων "long COVID" όπως δυσκολίες με την προσοχή και τη συγκέντρωση,

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 46.000 ανθρώπων, από τους οποίους περισσότεροι από 2.600 διαγνώστηκαν με COVID.

Η Myllykangas σημείωσε, ότι ο αριθμός των ασθενών με COVID στη έρευνα ήταν μικρός και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Μια ερώτηση που δεν απάντησε η έρευνα είναι η σχέση μεταξύ COVID-19 και έναρξης διαταραχών μνήμης σε όσους φέρουν τη μετάλλαξη APOE4. Για να απαντηθεί, χρειάζονται μακροχρόνιες έρευνες σε ασθενείς που ανέρρωσαν.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Acta Neuropathologica Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο