Δύο ακόμα δύσκολες εξισώσεις, που απασχολούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά,  έχει να επιλύσει άμεσα, πιθανότατα εντός της ημέρας, η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά το άνοιγμα και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και το δεύτερο το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ (PCR), αλλά και ευρύτερα τη διαχείριση του θέματος των ελέγχων του πληθυσμού.  

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες συγκάλεσε συσκέψεις με τη συμμετοχή των δύο "εμπλεκόμενων" υπουργών, Υγείας Θάνου Πλεύρη και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να βρεθεί η "πιο χρήσιμη και ωφέλιμη" λύση.

Σήμερα, στις 2 μ.μ. συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να αποτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να οριστικοποιήσει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων.

Aμέσως μετά, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις, επισπεύδοντας την αρχική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως διαφάνηκε και από τις χθεσινές διαρροές αλλά και επίσημες τοποθετήσεις, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, παρά τις ενστάσεις ορισμένων επιστημόνων, αλλά με πιο αυστηρό πρωτόκολλο. Η οριστική απόφαση, πάντως, αναμένεται να ληφθεί με βάση τους τελευταίους επιδημιολογικούς σκληρούς δείκτες, σε σχέση με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. 

Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ενίσχυση του ελέγχου των μαθητών, με αύξηση των self tests από δύο (που είναι σήμερα) σε τρία την εβδομάδα (ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα κάνουν και τα εμβολιασμένα παιδιά), ενώ πιο δύσκολα υλοποιήσιμη είναι η πρόταση για τη διενέργεια ενός rapid test απ’ όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

Παράλληλα, αναμένεται τα σχολικά τμήματα να κλείνουν πιο εύκολα σε σχέση με πριν στην περίπτωση κρουσμάτων, αφού ο σχετικός αριθμός των 50% + 1 "θετικών" μαθητών εκτιμάται ότι θα μειωθεί, ίσως στο 40% + 1 ή και ακόμα χαμηλότερα, στο 30% + 1. Επίσης, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, όλα τα παιδιά πιθανώς να ελέγχονται με rapid test, ενώ η περίοδος της καραντίνας ίσως μειωθεί.

"Πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και γιa αυτό οι αποφάσεις προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες", σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τις συχνές τροποποιήσεις του σχεδιασμού και τη μη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης μέχρι και την ύστατη ώρα.  

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 75 χρόνια το Οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών;
Ερευνητές εστιάζουν σε φυτά που χρησιμοποιούν γορίλες για ''αυτοϊαση''
Τα λάθη που κάνουμε στο μπάνιο