Νέα έρευνα του University of Virginia School of Medicine, εγείρει ανησυχίες ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που συνταγογραφούνται συχνά για την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια, θα μπορούσε να συμβάλλει σε νεφρική βλάβη.

Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα, που περιλαμβάνουν τους αναστολείς ΜΕΑ, δήλωσαν ερευνητές, που καλούν σε νέες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των μακροπρόθεσμης επίπτωσης των φαρμάκων.

Η Maria Luisa Sequeira Lopez, δήλωσε ότι οι έρευνες της ομάδας της δείχνουν ότι κύτταρα που παράγουν ρενίνη ευθύνονται για τη βλάβη. Εστιάζουν τώρα στο να κατανοήσουν πώς αυτά τα κύτταρα, που είναι τόσο σημαντικά στην προστασία από πτώσεις της πίεσης, και διατηρούν την ευεξία, περνούν από τέτοια αλλαγή και οδηγούν σε νεφρική βλάβη.

Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται να εντοπιστούν οι ουσίες των κυττάρων που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αγγείων.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν γιατί σοβαρές μορφές της πάθησης συχνά συνοδεύονται με σκλήρυνση των αρτηριών και των μικρών αγγείων στα νεφρά, οδηγώντας σε νεφρική βλάβη.

Ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα που παράγουν ρενίνη παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτά, φυσιολογικά παράγουν ρενίνη, ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίζει την πίεση. Όμως, βλαβερές αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ρενίνη μπορούν να τα οδηγήσουν να εισβάλλουν στα τοιχώματα των αγγείων των νεφρών. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια προκαλούν συσσώρευση άλλου είδους κυττάρων, των λείων μυϊκών κυττάρων, που οδηγούν τα αγγεία να σκληρύνουν, με αποτέλεσμα το αίμα να μη μπορεί να περνά από τα νεφρά όπως θα έπρεπε.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν το σύστημα ρενίνης- αγγειοτενσίνης, όπως οι αναστολείς ΜΕΑ, έχει παρόμοια επίδραση.

Η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων συνδέθηκε με σκλήρυνση των αγγείων στα νεφρά σε ποντικούς στο εργαστήριο και σε ανθρώπους, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JCI Insight. 

Πηγές:
JCI Insight. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές