Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπείες για την καταπολέμηση της CoViD-19. Παράλληλα το σύνολο των κρατών του πλανήτη για την πρόληψη της μόλυνσης επέβαλε τις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας, ενώ σε κάποια εξ' αυτών θεσπίστηκε και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κάποιες ηλικιακές ομάδες.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) χορήγησε Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης σε δύο πειραματικά χάπια για τη θεραπεία των νέων κρουσμάτων Κορωνοϊού.

Αυτά τα φάρμακα, το ένα από την Pfizer και το άλλο από τη Merck & Co., ελπίζουν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της νόσου και των μεταλλάξεών της. Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό των δύσκολων περιπτώσεων ασθενείας μειώνοντας την ανάγκη νοσηλείας.

Ωστόσο, παρά την αντιμετώπιση της ίδιας ασθένειας, τα εμβόλια και τα χάπια λειτουργούν διαφορετικά. Ετσι, τα εμβόλια λαμβάνονται με ένεση, ενώ τα χάπια από το στόμα. Επίσης τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, ενώ τα χάπια για τη θεραπεία. Τέλος, τα εμβόλια δημιουργούν ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων, ενώ τα χάπια μειώνουν σταδιακά το ιικό φορτίο στον οργανισμό.

Πώς ένα εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη της CoViD-19

Ο κύριος σκοπός ενός εμβολίου είναι να προειδοποιήσει τον οργανισμό για πιθανή λοίμωξη δημιουργώντας αντισώματα που στοχεύουν και καταστρέφουν τον Kορωνοϊό. Για να γίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ένα αντιγόνο. Είναι δύσκολο να γίνει αυτό χωρίς κινδύνους, καθώς όλα τα αντιγόνα υπάρχουν σε έναν ιό. Ευτυχώς, τα εμβόλια εκθέτουν με ασφάλεια τα αντιγόνα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα χωρίς τα επικίνδυνα μέρη του ιού.

Στην περίπτωση της CοVιD-19, το αντιγόνο του Κορωνοϊού είναι η πρωτεΐνη ακίδας που καλύπτει την εξωτερική του επιφάνεια. Τα εμβόλια εγχέουν οδηγίες δημιουργίας αντιγόνου και χρησιμοποιούν τον δικό μας κυτταρικό μηχανισμό για την κατασκευή του αντιγόνου του Κορωνοϊού από την αρχή.

Όταν εκτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδας, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να συγκεντρώνει ειδικά αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα περιμένουν την ευκαιρία να επιτεθούν στην πραγματική πρωτεΐνη ακίδας, όταν ένας Κορωνοϊός εισέλθει στο σώμα. Δεδομένου ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, οι ενισχυτικοί εμβολιασμοί βοηθούν στη διατήρηση μιας ισχυρής γραμμής άμυνας.

Πώς λειτουργούν τα αντιικά χάπια COVID

Τα αντιικά χάπια, σε αντίθεση με τα εμβόλια, δεν αποτελούν προληπτική στρατηγική. Αντίθετα, θεραπεύουν ένα μολυσμένο άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα από τον ιό. Δύο φάρμακα βγήκαν τώρα στην αγορά. Το Molnupiravir της Merck & Co. , που αποτελείται από ένα μόριο, και το Nirmatrelvir της Pfizer, που αποτελείται από δύο μόρια. Αυτά τα φάρμακα διαταράσσουν συγκεκριμένες διαδικασίες στη γραμμή συναρμολόγησης του ιού αναστέλλοντας την ικανότητα του να αναπαραχθεί.

Το μέλλον των αντιικών χαπιών και φαρμάκων για τον κορωνοϊό

Φαίνεται να έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Τα αντιικά φάρμακα για τον Κορωνοϊό βασίζονται σε πρώιμες έρευνες που έγιναν για τις εστίες SARS-CoV του 2002-04 και τα κρούσματα MERS-CoV του 2012. Οι τρέχουσες ανακαλύψεις σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για καλύτερα φαρμακευτικά προϊόντα στο μέλλον. Το ήμισυ του φαρμάκου της Pfizer, η ριτοναβίρη, αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλούς άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS.
Η Gilead Science αναπτύσσει επί του παρόντος από του στόματος παράγωγα του remdesivir, ενός άλλου αναστολέα πολυμεράσης που προσφέρεται επί του παρόντος μόνο σε εσωτερικούς ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερα αντιιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό είναι επί του παρόντος σε ανάπτυξη, προσφέροντας μια άλλη οπτική στον έλεγχο της επικείμενης παρουσίας της COVID-19.

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική
RIS/PACS: Το έργο που αλλάζει το τοπίο στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις
Μήλα: Τι οφέλη έχουν στην υγεία