Η παρακολούθηση τηλεόρασης για 4 ώρες την ημέρα ή περισσότερο, αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για θρόμβωση, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Mε βάση ανάλυση σε 130.000 ανθρώπους 40 ετών και άνω, το να κάθεται κάποιος μπροστά στην τηλεόραση για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά κατά μέσον όρο, συνδέεται με  35% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης σε σύγκριση με το να κάθεται 2,5 ώρες ή λιγότερο.

Ο Dr. Setor Kunutsor, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι το να είναι κάποιος σωματικά ενεργός δεν απομακρύνει τον αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που συνδέεται με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Αν κάποιος βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση, πρέπει να κάνει διαλείμματα, δήλωσε ο ειδικός, του University of Bristol.

Συμβουλεύει, οι άνθρωποι να στέκονται όρθιοι και να τεντώνονται κάθε 30 λεπτά ή να χρησιμοποιούν στατικό ποδήλατο ενώ βλέπουν τηλεόραση και να αποφεύγουν ανθυγιεινά σνακ.

Ο Kunutsor εξέτασε σχέσεις μεταξύ παρακολούθησης τηλεόρασης και φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Η ανάλυση περιέλαβε 3 έρευνες σε 131.421 συμμετέχοντες 40 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό της πάθησης και που ανέφεραν πόσες ώρες τηλεόραση έβλεπαν καθημερινά κατά μέσον όρο.

Από τους 130.000 συμμετέχοντες στις 3 έρευνες , 964 εμφάνισαν  φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Όσοι έβλεπαν τηλεόραση τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά, είχαν 1.35 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολική νόσο σε σύγκριση με όσους σπανίως έβλεπαν ή δεν έβλεπαν ποτέ τηλεόραση.

Ο Kunutsor δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι άσχετα από τη σωματική δραστηριότητα, την ηλικία, το φύλο και το βάρος, η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες είναι επικίνδυνη δραστηριότητα όσον αφορά την εμφάνιση θρόμβωσης.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα συμμετέχει στην ‘’Ημέρα Καριέρας’’ της ΔΥΠΑ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης- Απεριόριστη ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή
Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση παχυσαρκίας και διαβήτη