Για "κοβιντοποίηση" του δημόσιου συστήματος Υγείας, έκανε λόγο χθες ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:
Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει κοινωνικό έδαφος για δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία; Ότι υπάρχει κρίση στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στα μείζονα θέματα, στην πανδημία, στην ακρίβεια και τώρα τελευταία με την κακοκαιρία. Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ή όχι; Με ποιους κουβεντιάζετε ακριβώς; Με τους δημοσκόπους, με τα golden boys, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες; Έχετε επαφή με κόσμο που ζορίζεται, που χάνει ανθρώπους; Έχει πάει κανείς σας να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία; Να μιλήσει όχι με τους διοικητές που έχετε διορίσει, αλλά με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής;
Έχετε εικόνα;
- Για την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ από την "κοβιντοποίηση'.
- Για την υποχώρηση των standards ασφάλειας και ποιότητας στη φροντίδα.
- Για τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες δομές.
- Για την εξάντληση των αντοχών και το σύνδρομο burn out του προσωπικού.
- Για την απόγνωση και τις αυξανόμενες παραιτήσεις γιατρών και άλλων επαγγελματικών Υγείας.
- Για το ότι το ΕΣΥ δεν είναι πιά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και τους ειδικευόμενους.
- Για το ότι οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες ( ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης ανισότητας στην Υγεία) τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2019-2021 ( από 8% στο 24%).
- Για το ότι είμαστε σε απόκλιση από την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και υστερούμε προκλητικά από ομοειδείς χώρες του Νότου ( Πορτογαλία).
Έχετε κάνει κάτι για τους κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα της πανδημίας που καθορίζει την έκβαση της μάχης;
Έχετε να πείτε κάτι για την επιδημιολογική επιτήρηση που αυτή τη στιγμή την κάνει το Μαξίμου; Έχετε αφαιρέσει την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ και του Υπουργείο Υγείας. Έχετε κάνει κάτι για την προνοσοκομειακή ή τη μετανοσοκομειακή φροντίδα;
Έτσι φτάσαμε σε μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος (100 νεκροί κάθε μέρα και πάνω από 2500 νεκροί μόνο το Γενάρη), με μια θνησιμότητα που κατατάσσει την Ελλάδα χώρα στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (μόνο κάποιες χώρε των Βαλκανίων μας "ξεπερνούν"), με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η "παράδοξη" και μη αποδεκτή θνησιμότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, είναι ο πιο "σκληρός δείκτης" αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης.
Η πανδημία είναι μια τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ανέδειξε νέες ανάγκες, νέες προκλήσεις αλλά και πυροδότησε νέες ανισότητες. Έπληξε πιο έντονα τους αδύναμους και τους φτωχούς ( γι’ αυτό πλέον υπάρχει ο όρος συνδημία) , προκάλεσε μια σοβαρή ρωγμή στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα για την υπεροχή του ιδιωτικού τομέα και την αυτορρύθμιση της αγοράς και απέδειξε την αξία των κρατικών πολιτικών και των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας , κοινωνικής συνοχής ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών.
Αυτός είναι ο "πυρήνας" της κυβερνητικής αποτυχίας . Αποτύχατε επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι εξηγείται η απροθυμία στήριξης του ΕΣΥ και επένδυσης στη Δημόσια Υγεία, η απροθυμία επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η άρνηση συνταγογράφησης και αποζημίωσης των τεστ.
Και δεν νοιάζεστε όχι γιατί είστε κακοί άνθρωποι, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή είστε νεοφιλελεύθεροι και εξαρτημένοι από συμφέροντα, δεν πιστεύετε στο ισχυρό ΕΣΥ , στο Κοινωνικό Κράτος , στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων, σε πολιτικές αναδιανομής.
Είστε η κυβέρνηση που έχει πλήξει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη , τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Εδραιώνεται στη κοινωνική συνείδηση ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση σας και ενισχύεται το αίτημα της κυβερνητικής αλλαγής. Για λόγους Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού