Για ενίσχυση του ΕΣΥ από την παρούσα κυβέρνηση, έκανε λόγο την Κυριακή ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως η ενίσχυση του ΕΣΥ έχει συγκεκριμένα νούμερα. Απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση νέφερε χαρακτηριστικά:

Οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557, είχατε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ χωρίς πανδημία. Θυμόσαστε ότι και ο κύριος Πολάκης είχε αναγνωρίσει ότι έχετε ευθύνη, γιατί νόμιζε ότι απευθυνόμουνα στην περίοδο τη δική μας. Αυτές οι 557 κλίνες ΜΕΘ έχουν γίνει πάνω από 1.300.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας για να έχουμε την καλύτερη παροχή Υγείας.

Επιπλέον, σε όλη σας τη θητεία των 4,5 ετών που κυβερνήσατε, προκηρύξατε 2.857 θέσεις. Στα δύο χρόνια η ΝΔ για ιατρικό προσωπικό έχει προκηρύξει 3.000 θέσεις και έπονται και άλλες προκηρύξεις τώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 2.200 μόνιμες προσλήψεις ιατρών και υπάρχουν άλλοι 2.000 επικουρικοί γιατροί. Επιπλέον, υπηρετούν 15.000 επικουρικό προσωπικό, 14.000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται να βγουν οι προκηρύξεις για μόνιμη στελέχωση 4.000 θέσεων νοσηλευτών, 910 θέσεων λοιπού προσωπικού και άλλες 700 θέσεις ιατρών.

Ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια και είναι ολόκληρος ο σχεδιασμός ο οποίος έχουμε αυτή τη στιγμή, ένας ολιστικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει την πρόληψη, που περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και που περιλαμβάνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με τον ιδιωτικό τομέα, όταν εσείς μιλούσατε για επιτάξεις κλινών, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 860 κλίνες απλές Covid στο σύστημα και άλλες τόσες non-Covid. Με συνεννόηση και όχι να πληρώνουμε κενές κλίνες άμα γινόταν επίταξη. Και σας ενόχλησε που ήρθαμε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα γιατί έχετε τις εμμονές σας.

Και στις κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες σας λέω, βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Σας είπε κανείς ότι δεν μπορεί να συμπράττει το ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα και να λαμβάνει κλίνες ΜΕΘ; Αυτό δεν το κάνατε εσείς, το κάναμε εμείς.

Και αυτή τη στιγμή οι ιδιώτες έχουν μπει και κάθε μέρα παίρνουν περιστατικά. Το 10% έως 15% της δύναμης της οποίας έχουν σε απλές κλίνες, διατίθεται σε Covid περιστατικά.

Σε σχέση με το προσωπικό τρίμηνων συμβάσεων, παραδέχτηκε πως δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε, αλλά 1.200 άτομα είναι με τα τρίμηνα.

Θνητότητα

Για τη θνητότητα, είπε πως το 89% των θανάτων είναι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Είναι η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα που έπρεπε να έχει εμβολιαστεί.

Και αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας είναι τρίτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ηλικίες άνω των 50 και δεύτερη μετά την Ιταλία, το 7,2% του πληθυσμού μας είναι άνω των 80 ετών με μέσο όρο Ευρωπαϊκής Ένωσης το 5,5%. Επομένως, υπάρχει κόσμος πολύς που ήταν σε αυτή την ευάλωτη κατηγορία.

Εμβολιασμός

Για τον εμβολιασμό, είπε πως έγινε μια ολόκληρη προσπάθεια, στην οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ήταν παρούσα. Από το Σεπτέμβριο, 1η Σεπτεμβρίου ουσιαστικά εφαρμόστηκαν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα για τον εμβολιασμό, γιατί οι συμπολίτες μας που σας είπα, το 90% των θανάτων, αν ήταν εμβολιασμένοι θα είχαν πολύ περισσότερες ελπίδες. "Καταψηφίσατε όλες τις προσπάθειες που έγιναν. Θέλετε να τις δούμε μια προς μια; Πρώτον, υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό. Είπατε όχι. Από το 80% έφτασε στο 94%", σημείωσε.

Για την υποχρεωτικότητα, στους άνω των 60 με διοικητικό πρόστιμο, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είπε "όχι": "Από τις 530.000, 230.000 έκλεισαν ραντεβού και έχουν εμβολιαστεί. Άνθρωποι που προστατεύονται. Λέω το τι θα κάνατε αν ήσασταν Κυβέρνηση. Άρα θα υπήρχαν ακόμη 230.000 άνθρωποι ανεμβολίαστοι", διευκρίνισε.

"Ο κύριος Πολάκης εμβολιάστηκε υποχρεωτικά μόλις μπήκε η υποχρεωτικότητα", υπογράμμισε. Για τον Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων με την προηγούμενη κυβέρνηση, σημείωσε τα εξής:

"Σήμερα, μιλάει σε κεντρικό συλλαλητήριο κατά της υποχρεωτικότητας. Άρα, ο κύριος Κούβελας θα ήταν στις συγκεκριμένες θέσεις που σήμερα κρίνουνε την πορεία του εμβολιασμού, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή