Σοφία Εμμανουήλ
Χρονιά ανάκαμψης των πωλήσεων ήταν το 2021 για την αλυσίδα καλλυντικών Galerie de Beauté, που είδε τον τζίρο της να υποχωρεί σχεδόν 24% το 2020 εξαιτίας των lockdown, που είχαν αποτύπωμα και στα αποτελέσματα.
Η κρίση της πανδημίας κατέστησε τα αποτελέσματα της εταιρείας ζημιογόνα, αλλά είχε τη στήριξη των μετόχων της, που δήλωσαν ετοιμότητα να βάλουν νέα κεφάλαια. Επίσης κάλυψε τις αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές με αύξηση δανεισμού, επιστρεπτέα προκαταβολή και μείωση διαθεσίμων.
Η εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, απασχολεί περίπου 155 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο 43 καταστημάτων, με παρουσία στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα και μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει παρουσία με εμβληματικό κατάστημα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, την πλατεία Ομονοίας. Διαθέτει δε παρουσία και στο ψηφιακό κανάλι, με σχετικά χαμηλό μερίδιο ωστόσο συγκριτικά με τα σήματα του ανταγωνισμού, το e-shop των Hondos Center, του attica beauty που είναι το e-shop της αλυσίδας πολυκαταστημάτων attica, το e-shop της Sephora αλλά και το Scarlet Beauty, επιχειρηματική πρωτοβουλία της οικογένειας Σαράντη.
Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η Galerie de Beauté απέφυγε δυνητικά προβλήματα ρευστότητας ενώ μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, από το β’ τρίμηνο 2021, τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, ακολουθώντας την τάση ανάκαμψης στον κλάδο καλλυντικών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ), τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο καλλυντικών σημείωσαν πτώση πωλήσεων 39,4%, δηλαδή μεγαλύτερη πτώση και από αυτή στα καταστήματα ένδυσης (-36,6%) και υπόδησης (-34,9%). Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις της Galerie de Beauté σημείωσαν πτώση 23,7% στα 22,2 εκατ. ευρώ.
Οι ζημιές, σύμφωνα με τον ισολογισμό της. ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ από κέρδη μετά από φόρους 197.314 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 33,9%. Ο συνολικός δανεισμός στο τέλος του 2020 ήταν 5,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας την 31.12.2020 ήταν μικρότερα του 1⁄2 του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να συντρέχει ανάγκη λήψης μέτρων (άρθρο 119 του Ν.4548/2018), όπως η στήριξη της εταιρείας με νέα κεφάλαια εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η διοίκηση των Σπυρίδωνα Σπυριδωνίδη και Ιωάννη Ντόλα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεσμεύεται να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για την προστασία του κεφαλαίου και της ρευστότητας της εταιρείας.
Πηγές:
euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα, αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα μετά από 50 χρόνια [μελέτη]
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες δεν επιτρέπουν το κάπνισμα μέσα στο σπίτι- Η θέση της Ελλάδας
Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα Παρακολούθησης Ελλείψεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των ελλείψεων στην ΕΕ