Η Novavax έχει παραδώσει μόνο ένα μικρό κλάσμα από τις 2 δισεκατομμύρια δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου κατά της CoViD-19 που σχεδιάζει να στείλει σε όλο τον κόσμο το 2022. Έχει καθυστερήσει τις αποστολές που προγραμματίζονταν για το πρώτο τρίμηνο του έτους στην Ευρώπη και σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος όπως οι Φιλιππίνες.

Στην Ελλάδα, αναμένονται 474.000 δόσεις του εμβολίου και στις 21 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται στη χώρα μας οι πρώτες 168.000 δόσεις. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα από τις αρχές Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εταιρεία  Novavax ανακοίνωσε πως έχει ολοκληρώσει την παράδοση μόνο 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, αλλά κινείται όσο το δυνατό ταχύτερα, προκειμένου να είναι συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ορισμένες αποστολές έχουν καθυστερήσει, λόγω διαδικασιών από τις ρυθμιστικές αρχές και βρίσκονται στις αποθήκες έτοιμες προς διανομή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Novavax, Amy Speak.

Η Novavax με έδρα το Gaithersburg των ΗΠΑ, είναι μία μικρή εταιρεία, η οποία φιλοδοξεί να διαθέσει παγκοσμίως ένα εμβόλιο κατά της CoViD. Οι στόχοι παράδοσης που είχε για το 2021 δεν επιτεύχθηκαν και οι αγορές στράφηκαν σε άλλους προμηθευτές, όπως η Pfizer και η Moderna.

Οι αποστολές εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανασταλεί λόγω καθυστερημένης έγκρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και περιορισμών στις εξαγωγές που αντιμετώπισε ο εταίρος στην παραγωγή, το Ορολογικό Ινστιτούτο της Ινδίας.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις έχουν αναγκάσει τουλάχιστον μία χώρα να επανεξετάσει την παραγγελία Novavax.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη παραδώσει εμβόλια στον φορέα COVAX, ο οποίος προμηθεύει φτωχότερες χώρες. Το σχετικό συμβόλαιο προβλέπει παράδοση 1,1 δισεκατομμυρίου δόσεων, το οποίο θα καταστήσει τη Novavax τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο. Αντ΄ αυτού, αναμένεται να παραδώσει στην COVAX 80 εκατομμύρια δόσεις κατά το τρέχον τρίμηνο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10%.

Η Novavax αναμένεται να κερδίσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από τις πωλήσεις εμβολίων για την CoViD, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Το εμβόλιο δύο δόσεων έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Δοκιμαστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Η Novavax είχε ανακοινώσει πως θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη εμβόλια μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αυτό έχει καθυστερήσει. Οι αρχικές παρτίδες, πάντως, έχουν παραδοθεί στις εγκαταστάσεις διανομής του στην Ολλανδία και αναμένουν την τελική ρυθμιστική έγκριση για τη διάθεσή τους.

Η εταιρεία δυσκολεύτηκε να λάβει την τελική ρυθμιστική έγκριση, επειδή δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις παρτίδες που παράγονται στην Ινδία.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Accelerate Greece: Τρεις ελληνικές startups  θα ταξιδέψουν στο Τορόντο
Κακοποίηση γυναικών: Οι καταγγελίες αυξήθηκαν, αλλά ο φόβος κυριαρχεί ακόμη
Άδ. Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών [πίνακας]