Καρναβαλικές εκδηλώσεις και γήπεδα, αναμένεται να μπουν σήμερα στη "ζυγαριά" της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η ελάφρυνση των μέτρων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη επιδημιολογική εικόνα, με τους διασωληνωμένους να είναι σταθερά πάνω από 500 και τους νεκρούς να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει σήμερα "διόρθωση" και όχι "άρση" μέτρων, με προοπτική τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πριν από το Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί προτεραιότητα στην πληρότητα των γηπέδων. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού, από 10% που έχει οριστεί, στο 30% ή 40%, με αλλαγή στο πλαφόν των 1.000 θεατών.

Στην εστίαση, δεν αναμένονται αλλαγές, καθώς τα μέτρα έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι εμβολιασμένοι βιώνουν σχεδόν μία κανονικότητα.

Για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, υπάρχει πίεση από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά οι συνθήκες δεν μοιάζουν ώριμες για τη διενέργειά τους. Το θέμα ίσως παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν καθημερινά με υψηλά ποσοστά στη λίστα των θανάτων.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους (τουλάχιστον) 108 θανάτους, οι 75 αφορούν άτομα άνω των 60 ετών (ποσοστό 69,5%).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Accelerate Greece: Τρεις ελληνικές startups  θα ταξιδέψουν στο Τορόντο
Κακοποίηση γυναικών: Οι καταγγελίες αυξήθηκαν, αλλά ο φόβος κυριαρχεί ακόμη
Άδ. Γεωργιάδης: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών [πίνακας]