Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η 15η Φεβρουαρίου, στέλνει φέτος το μήνυμα ότι η καλύτερη επιβίωση παιδιών και εφήβων που νόσησαν με καρκίνο είναι εφικτή. Οι παιδικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, αλλά αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στα παιδιά. Υπάρχουν πιθανότητες οι γονείς να συγχέουν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου με αυτά των ιογενών ασθενειών ή τραυματισμών. Ενώ οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι, η γνώση γύρω από αυτούς είναι σημαντική για καλύτερα αποτελέσματα.
Υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-18 ετών αναπτύσσουν καρκίνο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παιδικών καρκίνων περιλαμβάνουν λευχαιμίες, καρκίνο του εγκεφάλου, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους, όπως νευροβλάστωμα, όγκους Wilms και όγκους οστών. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC), αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο και το κύριο εμπόδιο είναι η έλλειψη ενημέρωσης που οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα αυξήσει την πρόσβαση σε παιδικά φάρμακα για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Πλατφόρμα για την Πρόσβαση σε Φάρμακα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας, η πρώτη του είδους της, θα παρέχει αδιάκοπο εφοδιασμό με εξασφαλισμένη ποιότητα φαρμάκων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το νοσοκομείο St. Jude πραγματοποιεί μια εξαετή επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για να ξεκινήσει την πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει φάρμακα χωρίς κόστος στις χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση για μια παγκόσμια προσπάθεια για τα φάρμακα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας μέχρι σήμερα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε: «Σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά με καρκίνο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η επιβίωση σε αυτές τις χώρες είναι λιγότερο από το 30 τοις εκατό, σε σύγκριση με 80 τοις εκατό στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 400.000 παιδιά παγκοσμίως εμφανίζουν καρκίνο. Η πλειονότητα των παιδιών που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί ή να αγοράσει με συνέπεια φάρμακα για τον καρκίνο. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Η νέα πλατφόρμα στοχεύει στην παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών αντικαρκινικών φαρμάκων σε περίπου 120.000 παιδιά μεταξύ 2022 και 2027, με την προσδοκία να αυξηθεί σε κλίμακα τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με μια έρευνα του ΠΟΥ για την ικανότητα χωρών για μη μεταδοτικές ασθένειες που δημοσιεύθηκε το 2020, μόνο το 29 τοις εκατό των χωρών χαμηλού εισοδήματος αναφέρουν ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι γενικά διαθέσιμα στους πληθυσμούς τους σε σύγκριση με το 96 τοις εκατό στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Κατά τη διάρκεια μιας αρχικής πιλοτικής φάσης δύο ετών, τα φάρμακα θα αγοραστούν και θα διανεμηθούν σε 12 χώρες μέσω μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, κέντρα καρκίνου και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στην παροχή φροντίδας για τον καρκίνο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις για τον καθορισμό των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την πιλοτική φάση. Μέχρι το τέλος του 2027, αναμένεται ότι 50 χώρες θα λάβουν φάρμακα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας μέσω της πλατφόρμας.
Ο πρόεδρος του Childhood Cancer International, João Bragança, πρόσθεσε: «Ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι θανατική ποινή, ανεξάρτητα από το πού ζει ένα παιδί. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παιδικό Ερευνητικό Νοσοκομείο St. Jude συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, όταν έγινε το πρώτο συνεργαζόμενο κέντρο του ΠΟΥ για τον Παιδικό Καρκίνο και δέσμευσαν 15 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Παιδικό Καρκίνο. Αυτή η Πρωτοβουλία υποστηρίζει περισσότερες από 50 κυβερνήσεις στην οικοδόμηση και διατήρηση τοπικών προγραμμάτων για τον καρκίνο και στοχεύει να αυξήσει την επιβίωση στο 60 τοις εκατό έως το 2030.
Πηγές:
Hindustantimes, Guardian.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]