Σημαντική αύξηση στις γεννήσεις παιδιών με χαμηλό βάρος, σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.
Από το 1980 έως το 2023, ο αριθμός των γεννήσεων λιποβαρών παιδιών αυξήθηκε κατά 80%, με την αύξηση να κλιμακώνεται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Cureus.
Τη μελέτη υπογράφουν οι Ν. Βλαχάδης. Δ. Σιούτης, Χρ. Χριστοδουλάκη, Ν. Μαχαιριώτης, Δ. Παναγιωτόπουλος, Κ. Λούης. Μ. Σιώρη, Αμ. Κουτσούκου, Αν. Μπαραμπούνη και Π. Παναγόπουλος, από τα νοσοκομεία "Αττικόν", Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Σύμφωνα με τη συγγραφική ομάδα, το χαμηλό βάρος γέννησης είναι ένας κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας της νεογνικής και βρεφικής θνησιμότητας και σχετίζεται περαιτέρω με αρκετές μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με βάση αρχεία πιστοποιητικών γέννησης.
Συνολικά, 4.593.229 γεννήσεις ζωντανών παιδιών αναλύθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν κατά βάρος γέννησης.
Το ετήσιο ποσοστό γεννήσεων με χαμηλό βάρος (κάτω από 2,5 κιλά) και πολύ χαμηλό βάρος (κάτω από 1,5 κιλό) υπολογίστηκαν ανά 100 συνολικά γεννήσεις ζωντανών παιδιών.
Υπολογίστηκαν, παράλληλα, και οι γεννήσεις παιδιών με μέτριο βάρος, οι οποίες διαχωρίστηκαν σε δύο υποομάδες: 1,5 έως 1,999 κιλά και 2 έως 2,499 κιλά.
Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε πως, μετά από μία δεκαετία σταθεροποίησης (1980 - 1990), οι γεννήσεις παιδιών με χαμηλό βάρος μπήκαν σε μία περίοδο σταθερής αύξησης (1990 - 2010), με το ποσοστό να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα από το 2010 έως το 2023.
Γεννήσεις λιποβαρών παιδιών στην Ελλάδα
Το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων λιποβαρών παιδιών καταγράφηκε το 1982 (5,58%), φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022 (10,07%) και το 2023 (10,02%). Από το 2008, παραμένει σταθερά πάνω από το 9%.
Το ποσοστό γέννησης παιδιών με πολύ χαμηλό βάρος παρουσίασε σταθερά ανοδική τάση (από 0,7% το 1980, σε 1,2% το 2010).
Οι επιστήμονες τονίζουν πως, αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι η Ελλάδα να έχει τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.
Ποσοστά γέννησης λιποβαρών παιδιών ανά χώρα
Πού οφείλεται
Όπως εξηγούν, η αύξηση των γεννήσεων παιδιών με βάρος κάτω των 2 κιλών οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων εκβάσεων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξητική τάση μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε δυσμενείς δημογραφικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη γονιμότητα στη χώρα.
Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό γεννήσεων από μητέρες σε προχωρημένη ηλικία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
Επιπλέον, η γέννηση λιποβαρών παιδιών σχετίζεται ισχυρά με τη συχνότητα των πρόωρων τοκετών. Στη μελέτη γίνεται λόγος για σχέση του φαινομένου με "χαλαρές μαιευτικές πρακτικές" σχετικά με την πρώιμη πρόκληση τοκετού χωρίς αυστηρές ιατρικές ενδείξεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάρκινσον: Η ‘’σιωπηλή’’ νόσος που αλλάζει ζωές
Στα 860,5 δισ. δολαρια θα φτάσει η αξία των επώνυμων γενόσημων έως το 2035
Τα κατοικίδια ενισχύουν την ικανοποίηση των κατόχων όσο και οι σύζυγοι ή οι συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα [μελέτη]