Άντρες και γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν τριχόπτωση καθώς μεγαλώνουν. Οι γυναίκες έχουν τον επιπλέον κίνδυνο που συνδέεται με πτώση των οιστρογόνων κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Νέα έρευνα, θέλησε να εντοπίσει την εμφάνιση αλωπεκίας γυναικείου τύπου και τους σχετικούς παράγοντες, σε υγιείς γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause.
Ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης έχει φανεί πως επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής, μειώνουν τη διάμετρο της τρίχας και περιορίζουν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.
Η τριχόπτωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στον αυτοσεβασμό μιας γυναίκας και στην ποιότητα ζωής της, επειδή επηρεάζει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή της. Επειδή οι γυναίκες περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους μετά την εμμηνόπαυση, είναι πολύ σημαντική η έρευνα στα αίτια και τις αγωγές της τριχόπτωσης
Σε έρευνα που έγινε σε 178 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές αξιολόγησαν την τριχόπτωση και τα χαρακτηριστικά των μαλλιών τους καθώς και τους παράγοντες που συνδέονταν με την απώλεια μαλλιών. Το 52.2% εμφάνιζαν αλωπεκία γυναικείου τύπου, η οποία αυξανόταν με την ηλικία. Χαμηλή αυτοεκτίμηση εντοπίστηκε στο 60% αυτών και αυξανόταν με την ένταση της τριχόπτωσης.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδεόταν με αυξημένη εμφάνιση και επιδείνωση. της τριχόπτωσης σε αυτές τις γυναίκες.
Χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν οιστρογόνα και τεστοστερόνη, καθώς και ιστορικό συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών συνδέονται με την τριχόπτωση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Πηγές:
Menopause.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές