Τον πρώτο λόγο στην παγκόσμια ανάπτυξη των ΑPI έχουν τα γενόσημα, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει και η απόφαση αρκετών κυβερνήσεων να απαγκιστρωθούν από την Κίνα όσον αφορά την προμήθειά τους σε δραστικές ουσίες.  

Εν μέσω της κρίσης της COVID-19, η παγκόσμια αγορά για Ενεργά Φαρμακευτικά Συστατικά (API) που εκτιμήθηκε σε 177,5 δισ. δολ. το 2020, προβλέπεται να φτάσει τα 265,3 δισ. δολ. μέχρι το 2026, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,7% την περίοδο ανάλυσης.

Το Innovative -καινοτομία- είναι ένα από τα τμήματα που αναλύονται στην έκθεση και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,4% για να φτάσει τα 190,9 δισ. δολ. μέχρι το τέλος της περιόδου ανάλυσης. Μετά από μια ενδελεχή ανάλυση των επιχειρηματικών επιπτώσεων της πανδημίας και της προκληθείσας οικονομικής κρίσης, η ανάπτυξη στον τομέα των Generic αναπροσαρμόστηκε με αναθεωρημένη αύξηση 7,4% για την επόμενη 7ετή περίοδο.

Αυτό το τμήμα αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μερίδιο 30,2% της παγκόσμιας αγοράς Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών (API). Καθώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για επώνυμα API λήγουν και έτσι οι ευκαιρίες για γενόσημα API αυξάνονται, με αποτέλεσμα μια αυξημένη ζήτηση τους στην αγορά.

Τα API αντιπροσωπεύουν βιολογικά δραστικές ουσίες και κύρια συστατικά για την παρασκευή φαρμάκων. Η παραγωγή των API παγκοσμίως επικεντρώνεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της ικανότητάς τους να κλιμακώνουν την παραγωγή, ενώ χαρακτηρίζονται και ως χώρες χαμηλού κόστους.

Η αγορά API αναμένεται να κερδίσει από την αυξανόμενη εστίαση σε γενόσημα και επώνυμα φάρμακα ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επικράτησης μη μεταδοτικών και χρόνιων ασθενειών, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και της ταχείας αστικοποίησης. 

Η αγορά επωφελείται επίσης από την αυξανόμενη εισροή γενόσημων φαρμάκων που παράγονται μετά από την άδεια μιας φαρμακευτικής εταιρείας για τη δημιουργία της δικής της έκδοσης του φαρμάκου. Την ίδια στιγμή, η πανδημία του Κορωνοϊού και οι επακόλουθες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ωθούν διάφορες κυβερνήσεις να μποϊκοτάρουν την προμήθεια API από την Κίνα, δημιουργώντας δικές τους μονάδες παραγωγής.

Η αγορά Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών (API) στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 71,5 δισ. δολ. το έτος 2021. Η χώρα αυτή τη στιγμή κατέχει μερίδιο 36,3% στην παγκόσμια αγορά. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προβλέπεται να φτάσει σε ένα εκτιμώμενο μέγεθος αγοράς 35,4 δισ. δολ. το 2026, ακολουθώντας ένα ρυθμό ανόδου 7,6% κατά την περίοδο ανάλυσης.

Μεταξύ των άλλων αξιοσημείωτων γεωγραφικών αγορών είναι η Ιαπωνία και ο Καναδάς, καθεμία από τις οποίες προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 6,1% και 6,5% αντίστοιχα κατά την περίοδο ανάλυσης. Εντός της Ευρώπης, η Γερμανία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 6,1% , ενώ η υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά (όπως ορίζεται στη μελέτη) θα φτάσει τα 37,5 δισ. δολ. μέχρι το τέλος της περιόδου ανάλυσης.

Η Κίνα είναι κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας API, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής. Η ισχυρή παρουσία της χώρας στην παραγωγή API θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η ισχυρή κρατική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, ο Κορωνοϊός έχει αναδείξει διάφορα τρωτά σημεία στην προμήθεια API από άλλες περιοχές ή χώρες, όπως η ρήξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και το περιορισμένο εύρος άμεσης ανταπόκρισης στις αλλαγές.

Αυτές οι προκλήσεις ωθούν τώρα μια σειρά από ευρωπαϊκά έθνη και τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη μετεγκατάσταση της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και API στα εδάφη τους.

Πηγές:
www.globenewswire.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD