Nέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, επιστημόνων του University of Minnesota Medical School, ανακάλυψε ότι αντιυπερτασικά φάρμακα επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τον επίδραση των οπιοειδών που παράγει φυσιολογικά ο εγκέφαλος. Αυτό μπορεί να προσαρμόσει με ακρίβεια τη λειτουργία ενός εγκεφαλικού κυκλώματος και να εξουδετερώσει τις εθιστικές ιδιότητες των οπιοειδών.

Ο Patrick Rothwell, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν νέα στρατηγική για την ενίσχυση της σηματοδότησης οπιοειδών στον εγκέφαλο με τρόπο που είναι προστατευτικός και ωφέλιμος, με πολύ χαμηλό κίνδυνο εξάρτησης ή εθισμού.

Η έρευνα εστίασε στο ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης που είναι γνωστό πως ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο λίγα είναι γνωστά για τη λειτουργία του στον εγκέφαλο.

Με βάση τα ευρήματα, ο Rothwell συνιστά περαιτέρω έρευνα στους αναστολείς ACE, κατηγορία φαρμάκων για τον έλεγχο της υπέρτασης. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να επανασχεδιαστούν για την αντιμετώπιση καταστάσεων του εγκεφάλου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών
175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους