Ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που μοιάζει με μαξιλάρι και αγκαλιάζεται, η οποία μιμείται μηχανικά την αναπνοή και για την οποία προκαταρκτικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να μειώνει το άγχος των μαθητών πριν τις εξετάσεις.
Η Alice Haynes, του University of Bristol, παρουσιάζει τη συσκευή και τα αποτελέσματα του πειράματος στο περιοδικό PLOS ONE.
Βοηθήματα κατά του άγχους που θα χρησιμοποιούνται στο σπίτι θα μπορούσαν να συμπληρώνουν αγωγές για αγχώδεις διαταραχές και να ωφελούν ανθρώπους που εμφανίζουν προσωρινό άγχος.
Η Haynes και η ομάδα της, ανέπτυξαν συσκευή με βάση την αφή, που θα μπορούσε να μειώνει το άγχος.
Αρχικά, κατασκεύασαν αρκετές πρωτότυπες συσκευές προσομοίωσης διαφορετικών αισθήσεων, όπως αναπνοή και καρδιακό παλμό.
Κάθε πρωτότυπο είχε τη μορφή μαλακού μαξιλαριού που αγκαλιαζόταν και προοριζόταν να είναι ελκυστικό. Στο πείραμα, εντοπίστηκε ότι το μαξιλάρι που ‘’αναπνέει’’ είναι το πιο ευχάριστο και χαλαρωτικό, επομένως οι ερευνητές το ανέπτυξαν περεταίρω σε μεγαλύτερο, μηχανικό μαξιλάρι.
Η ομάδα επέλεξε 129 εθελοντές για ένα πείραμα που αφορούσε τεστ μαθηματικών. Με ερωτηματολόγια πριν και μετά τα τεστ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαθητές που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή ήταν λιγότερο αγχωμένοι πριν το τεστ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το πείραμα συνέκρινε επίσης το μαξιλάρι που ανέπνεε, με διαλογισμό, και διαπίστωσε ότι και τα δυο ήταν το ίδιο αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το μαξιλάρι που ‘’αναπνέει’’ θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους--για παράδειγμα από μαθητές που πρόκειται να εξεταστούν. Οι ερευνητές ελπίζουν να τελειοποιήσουν περαιτέρω το μαξιλάρι για δοκιμή στο σπίτι. Σχεδιάζουν επίσης να εξετάσουν τη φυσιολογική αντίδραση των ανθρώπων στη συσκευή, όπως τους παλμούς ή το μοτίβο αναπνοής.
Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι που είδαν ότι το να κρατά κάποιος το μαξιλάρι χωρίς καθοδήγηση παρήγαγε παρόμοια επίδραση στο άγχος σε μαθητές, με αυτή του καθοδηγούμενου διαλογισμού. Η ικανότητα της συσκευής να χρησιμοποιείται ενστικτωδώς, ανοίγει το δόμο για να δοθεί σε μεγαλύτερο κοινό ανακούφιση από το άγχος.
Πηγές:
PLOS ONE, Haynes et al., 2022, PLOS ONE, CC-BY 4.0
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία