Από το τέλος Μαρτίου ξεκινούν τα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, ενώ δημιουργείται και ψηφιακό βιβλιάριο για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο συνέδριο του  Economist Impact, στην ενότητα “Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή".

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως ολοκληρώθηκαν οι διαδικαίες και αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που είχε εξαγγείλει πέρυσι ο πρωθυπουργός.

Θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Θα αποστέλλεται SMS, σε πρώτη φάση, σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό.

"Δεν θα καλούμε τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο, αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε", είπε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε αυτό το σκέλος και στον εμβολιασμό του HPV για τον καρκίνο της μήτρας, ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 9 με 18 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ένα ψηφιακό βιβλιάριο, που θα διευκολύνει τη διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD