Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας. Κατά την προεμμηνόπαυση - τα χρόνια πριν σταματήσουν οι περίοδοι σας - θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ευαισθησία ή πόνο σε απροσδόκητες στιγμές.
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η εμμηνόπαυση επηρεάζει το στήθος:
Ευαισθησία ή πόνος
Πριν από την περίοδο, συσσωρεύεται υγρό στο στήθος, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητο από άλλες στιγμές. Επειδή οι ορμονικές αλλαγές της προεμμηνόπαυσης κάνουν τον κύκλο σας ακανόνιστο, ο πόνος αυτός μπορεί να χτυπήσει απρόβλεπτα. Το να φοράτε σωστό σουτιέν μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά: το 85% των γυναικών με πόνο στο στήθος ανακουφίστηκαν όταν φορούσαν ένα καλά εφαρμοσμένο αθλητικό σουτιέν, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014. Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης ή το μασάζ στο στήθος που πονούσε με κρέμες για τον πόνο ήταν χρήσιμες για περίπου το 60% των γυναικών. Αν ο πόνος στο στήθος είναι έντονος ή δεν υποχωρεί, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους
Καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν δραματικά. Καθώς το σύστημα γάλακτος αρχίζει να κλείνει, ο αδενικός ιστός στο στήθος σας συρρικνώνεται. Αυτό τα κάνει να γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο λιπαρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση. Η γυμναστική είναι η καλύτερη λύση εδώ - και γενικά πολύ καλή λύση για γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς είναι σημαντικό να διατηρείτε και το λίπος στην κοιλιά σας σε χαμηλά επίπεδα. Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στις 5 γυναίκες ανέβασε το νούμερο σουτιέν της μετά την εμμηνόπαυση, συνεπώς θα ήταν καλό να υπολογίσετε και αυτό.
Εξογκώματα στο στήθος
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, και οι περισσότεροι πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι καρκίνος. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τα ελέγχετε στον γιατρό σας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι κύστεις με υγρό, οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους. Εφαρμόστε θερμότητα στην περιοχή που πονάει για να ανακουφιστείτε. Τα απλά παυσίπονα επίσης θα βοηθήσουν.
Πότε να μιλήσω με τον γιατρό μου;
Οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος κατά την μέση ηλικία είναι φυσιολογικές. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα:
- Ένα εξόγκωμα ή μια σφιχτή περιοχή στο στήθος ή κάτω από την μασχάλη
- Εκκρίσεις από τις θηλές ή ανεστραμμένες θηλές
- Αλλαγές στο δέρμα, όπως ερυθρότητα, λακκάκια ή ραβδώσεις που μοιάζουν με φλούδα πορτοκαλιού
- Ανεξήγητο πρήξιμο ή συρρίκνωση του στήθους, ειδικά στη μία μόνο πλευρά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Επιστολή - καταγγελία 258 γιατρών κατά της πρωινής εφημέρευσης
Υστερεκτομή με παραμονή στο νοσοκομείο λίγων ωρών
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εκπαιδεύει νέους επιστήμονες και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας