Εντός του έτους και πριν το Καλοκαίρι, προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει το θέμα της ανάθεσης της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που ανήκουν στην κατηγορία 1Β στα ιδιωτικά φαρμακεία. Μάλιστα επ'αυτού έχει γίνει και μελέτη από συμβουλευτική εταιρεία για το σύνολο των ΦΥΚ.  Στην περίπτωση των 1Β, μιλάμε για Φάρμακα, τα οποία δεν χρειάζονται δημόσιες δομές για την χορήγησή τους κάτι που δεν ισχύει για τα 1Α, καθώς αυτά είναι στην πλειονότητά τους ενέσιμα. 
Αντίθετα τα 1Β είναι σχεδόν το 95% χάπια, και το υπόλοιπο εισπνεόμενα ή χορηγούνται υποδόρια. 

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο στόχος είναι καταρχήν να υπάρξει διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες για το σύνολο των 1Β, έτσι ώστε να μειωθεί η δαπάνη τους από το 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 800 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα αναστείλουν την λειτουργία τους και συγκεκριμένα από τα 35 που σήμερα υπάρχουν θα παραμείνουν μόλις 5-6, τα οποία θα δραστηριοποιούνται ως φαρμακαποθήκες του Οργανισμού. Ο οποίος αγοράζει τα σχετικά σκευάσματα από τις εταιρείες και τα διαθέτει μέσω των φαρμακείων του στους ασθενείς. 

Το προσωπικό που απασχολείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα οποία θα αναστείλουν την λειτουργία τους, θα διοχετεύτει σε άλλες δημόσιες δομές, καθώς τα κενά είναι πολύ μεγάλα και το δημόσιο σύστημα έχει επιβαρυνθεί ήδη υπέρμετρα τα δύο χρόνια της πανδημίας. 

Πώς θα γίνεται η διάθεση

Το πλάνο, λοιπόν, είναι ο ασθενής με την συνταγή του φαρμάκου που πρέπει να παραλάβει, θα την δίνει στο φαρμακείο που επιθυμεί το οποίο και θα αναλαμβάνει να κάνει την παραγγελία στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει το σκεύασμα εντός 2 ημερών στο συγκεκριμένο κατάστημα (φαρμακείο). Η χρεωπίστωση της διάθεσης θα γίνεται στο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή δεν θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για την εταιρεία, η οποία όμως θα το μεταφέρει σε μία από τις φαρμακαποθήκες του Οργανισμού. 
Για την υπηρεσία του αυτή, της διάθεσης δηλαδή του φαρμάκου, ο φαρμακοποιός θα πληρώνεται κλιμακωτά ανάλογα με την τιμή (χονδρική) του σκευάσματος, ενώ δεν θα δεσμεύει κανένα ποσό για την προμήθεια των φαρμάκων. 

Πηγές μας ανέφεραν ότι την ανάληψη της διάθεσης των 1Β από τα ράφια τους την έχουν εκφράσει πολλές φορές και μάλιστα πρόσφατα οι φαρμακοποιοί, τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και σε συναντήσεις με θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των φαρμακοβιομηχανιών. Εχουν ζητήσει, κατά πληροφορίες, να αναλάβουν τη διακίνηση των σκευασμάτων που η τιμή τους φτάνει μέχρι τα 800 ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]
Μελέτη αποκάλυψε αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και διαβήτη