Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «πρόγραµµα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του µαστού», βρίσκεται από χθες έως και Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στο ∆ήµο Ιάσµου, για δωρεάν προληπτικό Μαστογραφικό Έλεγχο.
Ο καρκίνος του µαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εµφανίζεται στις γυναίκες της χώρας µας µε τον αριθµό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σηµαντικών προόδων της ιατρικής επιστήµης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσµατικές και περισσότερο εξατοµικευµένες θεραπευτικές παρεµβάσεις, όσο και γιατί ο αριθµός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, µε αποτέλεσµα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιµα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσµατικές και µπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού είναι η µαστογραφία.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος µε µαστογραφία µειώνει τη θνησιµότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και µε τα νέα µηχανήµατα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαµηλή.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ή και οικονοµικών  προβληµάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε µαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία µε πρόσκληση και χορηγία του προγράµµατος « Ο ΥΓΙΗΣ ∆ΗΜΟΣ » προσφέρει δωρεάν προληπτικό µαστογραφικό έλεγχο.

Τα ραντεβού θα κλείνονται µε σειρά προτεραιότητας. Προϋποθέσεις για το Μαστογραφικό έλεγχο:

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να µην έχει γίνει µαστογραφία τους τελευταίους 12 µήνες.
  • Να µην έχουν ιστορικό καρκίνου µαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέµβασης στο µαστό.
  • Να µην είναι σε έµµηνο ρύση (περίοδο 3 ηµέρες πριν - 5 ηµέρες µετά).

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο – Πρόεδρο της Ε.Α.Ε. μέχρι τώρα µε την πράσινη κινητή µονάδα µαστογράφου της Ε.Α.Ε. έχουν πραγµατοποιήθει περισσότερες από 8,000 µαστογραφίες και στόχος µας είναι να εξεταστούν όσο δυνατόν περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές µονάδες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό