Για το πένθος από έκτρωση και αποβολή αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ημερίδα του iatronet.gr και της ΑΜΚΕ "Μαθήματα Ζωής" για το "αόρατο πένθος – πένθος ταμπού", ο γυναικολόγος, Δρ. Κωνσταντίνος Κοχιαδάκης.

Το πένθος στην διακοπή και αποβολή εγκυμοσύνης είναι ένα διαφορετικό πένθος. Η διακοπή μία ανεπιθύμητης κύησης έχει πολλούς λόγους, οικογενειακούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς, αλλά και προσωπικούς.

Η γυναίκα η οποία έχει διακόψει την κύηση και δεν έχει πολύ καλή σχέση με τον σύντροφο και το περιβάλλον της δεν θα μπορέσει να μοιραστεί τα συναισθήματά της, δεν θα το συζητά, δεν θα λέει πως νοιώθει, δεν θα επιτρέπεται να κλάψει και να θρηνήσει (πένθος – ταμπού) και θα προτιμήσει να το ξεχάσει καλύτερα και να συνεχίσει σαν να μην συνέβη ποτέ.

Η έλλειψη κατανόησης και η μη στήριξη μπορεί να επιφέρει μέχρι και ρήξη στην σχέση του ζευγαριού. Επίσης η περιθωριοποίηση - ειδικά στις μικρές κλειστές κοινωνίες - αλλά και ο ρόλος της θρησκείας, με την δημιουργία τύψεων και ενοχών, μπορούν να προκαλέσουν στην γυναίκα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Ο κ. Κοχιαδάκης παρουσιάζει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ενδεχόμενη αποβολή.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο φόβος για το πως αυτό θα ανακοινωθεί στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, σε όλους αυτούς που γνωρίζουν και περιμένουν.

Ο ρόλος εδώ του συντρόφου είναι καταλυτικός και πρωταρχικός. Υπάρχει όμως στην περίπτωση της αποβολής να δυναμώσει ή να τραυματιστεί η σχέση του ζευγαριού και το πένθος για την απώλεια να βιώνεται ξεχωριστά.

Το πιο σωστό πάντως σε αυτή περίπτωση είναι μην αρνούμαστε αυτό που συνέβη, να το διαχειριζόμαστε και να προχωράμε.

Η υποβάθμιση του γεγονότος της διακοπής κύησης ή αποβολής, ο λάθος τρόπος συμπαράστασης που εμπεριέχει εσφαλμένες φράσεις – κλισέ αλλά και οι αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις δε βοηθούν στο παραμικρό την γυναίκα που έχει ανάγκη από ενεργή συμπαράσταση και όχι από νουθεσίας και άστοχες συμβουλές.

Ο ρόλος του γιατρού, τέλος, είναι πολύτιμος καθώς πρέπει να διασφαλίζει ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον αλλά πάνω απ΄όλα να εμπνέει εμπιστοσύνη με την επίδειξη ενός γνήσιου ενδιαφέροντος στην γυναίκα.    

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές