Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science, αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι με ψυχική νόσο μπορούν να είναι ακμαίοι και να έχουν μια ζωή με υψηλή λειτουργικότητα.

Ο Andrew Devendorf, του University of South Florida, δήλωσε ότι η έρευνά του δείχνει πόσοι άνθρωποι μπορούν να ανακάμψουν από ψυχική νόσο και να συνεχίσουν να ζουν με υψηλά επίπεδα ευεξίας και λειτουργικότητας.

Η έρευνα έδειξε ότι η ψυχική νόσος και διαταραχές χρήσης ουσιών μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν αλλά όχι να εμποδίσουν την πιθανότητα ευημερίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να έχει κάποιος μακρύτερης διάρκειας επεισόδια ψυχικής νόσου ή να έχει πολλές ψυχικές νόσους κατά τη διάρκεια της ζωής του μειώνει αλλά δεν απομακρύνει τις πιθανότητες να είναι ακμαίος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία έρευνας με 25.000 Καναδούς 15 -80 ετών και άνω.

Συλλέχτηκαν πληροφορίες για την ψυχική υγεία τους διαχρονικά και το τελευταίο 12μηνο, την πρόσβαση και την ανάγκη για επίσημες και ανεπίσημες υπηρεσίες και στήριξη, λειτουργικότητα και αναπηρίες τους και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις παθήσεις ψυχικής υγείας και άλλα στοιχεία που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, όπως κοινωνικές σχέσεις, θετικά συναισθήματα, ποιότητα ζωής και λειτουργικότητα.

Στη συνέχεια υπολόγισαν πόσοι με ιστορικό ψυχικής νόσου, όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή ή διαταραχή χρήσης ουσιών πληρούσαν τα κριτήρια ευημαρίας όταν έγινε η έρευνα.

Για να μετρά ως ακμαίος μετά την κατάθλιψη, κάποιος, έπρεπε να μην έχει τα κύρια συμπτώματά της αλλά και να αναφέρει καλύτερη ευεξία από το 75% των ενηλίκων χωρίς κατάθλιψη που ρωτήθηκαν στις ΗΠΑ.

Tα αποτελέσματα της σύγκρισης έδειξαν ότι το 10% Καναδών με ιστορικό ψυχικής νόσου πληρούσε τα κριτήρια έναντι 24% Καναδών χωρίς ιστορικό ψυχικής νόσου.

Ανθρωποι με ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών (10%), κατάθλιψης  (7%), και άγχους  (6%) ήταν πιο πιθανό να είναι ακμαίοι σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν ιστορικό διπολικής διαταραχής. (3%).

Ο Devendorf δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ψυχικές νόσοι μειώνουν αλλά δεν αποκλείουν την πιθανότητα να πληρούνται τα κριτήρια του να είναι κάποιος ακμαίος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού