Σύσταση για υποβολή κίτρινης κάρτας δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης φαρμακευτικού προϊόντος απευθύνει με νέα του παρέμβαση ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή αυτή τη φορά την πνευμονική εμβολή που υπέστη ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εμφραγμάτων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός".

Με ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής υποστηρίζει πως είναι υποχρέωση η αναφορά κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, θεωρώντας πως είναι πιθανό η εμβολή να αποτελεί ανεπιθύμητη δράση φαρμακευτικού προϊόντος, σε αλληλεπίδραση ή όχι με την πρόσφατη νόσηση του πρώην υπουργού από κορωνοϊό.

"Εύχομαι ολόψυχα στον κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη περαστικά!

Γνωριζόμαστε από την εποχή της Προεδρίας του, στον ΕΟΦ, και ακόμη θυμάμαι τις ζωντανές συζητήσεις μας για την Φαρμακοεπαγρύπνηση.

Δεν μπορώ λοιπόν να αποφύγω τη σύσταση, για άλλη μια φορά, συμμόρφωσης με τις οδηγίες Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, του ΕΜΑ και όλων των ανάλογων Οργανισμών, για την αναγκαιότητα ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ", αναφέρει στην ανάρτησή του και προσθέτει: "Φαντάζομαι ότι ο τ. Υπουργός έχει υποβληθεί και σε αναμνηστική δόση, οπότε είναι πιθανό η εμβολή να αποτελεί ανεπιθύμητη δράση φαρμακευτικού προϊόντος, σε αλληλεπίδραση ή όχι και με πρόσφατη νόσηση. Πιστεύω ότι δεν έχει ανάλογο ιστορικό, δεν είναι καπνιστής, παχύσαρκος κλπ. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ!".

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δέκα μέρες ο Δημήτρης Κούβελας κάθισε στο εδώλιο του Γ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αφορμή παρόμοια ανάρτηση που έκανε το καλοκαίρι του 2021 για το Νίκο Χαρδαλιά. Ο καθηγητής είχε συνδέσει το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού που είχε γίνει 8 μήνες νωρίτερα.

Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώτου  μάρτυρα, αλλά διακόπηκε και τελικά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο, λόγω απουσίας ουσιωδών μαρτύρων και κυρίως του θεράποντα γιατρού του Ν. Χαρδαλιά, καρδιολόγου, Σωτήριου Πατσιλινάκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τετραπλό χάπι αποτελεσματικό για την υπέρταση [μελέτη]
Απογευματινά χειρουργεία και "επείγοντα" στη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου
11ο Συνέδριο ΣΥ.Φ.Α.Κ.