Οι γυναίκες που έμειναν έγκυες εντός 12 μηνών από την πρώτη φορά που εμβολιάστηκαν κατά της CοViD - 19 είχαν λιγότερες πρόωρες γεννήσεις, λιγότερα πρόωρα μωρά και σε ορισμένες περιπτώσεις, λιγότερες θνησιγενείς γεννήσεις σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης τους.
Αυτό δείχνει μια αγγλική μελέτη από τα έτη πανδημίας 2021 και 2022, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τώρα στο "The Lancet Regional Health Europe".
Ο πρώτος συγγραφέας τηε μελέτης, Arun K. Suseeladevi, από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας 186.990 γυναικών στην Αγγλία που ήταν έγκυες για τουλάχιστον 24 εβδομάδες το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 2021 και Οκτωβρίου 2022.
Οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί κατά της CοViD-19 κατά τους 12 μήνες πριν από την εγκυμοσύνη, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου ή εξαιρετικά πρόωρου πρόωρου τοκετού και γέννησης πολύ μικρών ή πολύ ελαφρών για την ηλικία κύησής τους μωρών σε σύγκριση με τις γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη ανεμβολίαστες.
Αυτό ίσχυε για όλους τους τύπους εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, ο κίνδυνος θνησιγένειας ήταν επίσης μειωμένος σε εκείνες που είχαν εμβολιαστεί κατά της CoViD με εμβόλιο mRNA.
Η επίπτωση της φλεβικής θρομβοεμβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερη στις γυναίκες που είχαν λάβει εμβόλιο με φορέα από ό,τι στις μη εμβολιασμένες γυναίκες. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τον εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA.Οι συγγραφείς της μελέτης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο mRNA θα πρέπει να προτιμάται από τον εμβολιασμό με εμβόλιο φορέα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ζητήματα ασφάλειας.
Εάν όμως είναι διαθέσιμο μόνο το εμβόλιο με φορέα, τότε εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή από το να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη ανεμβολίαστη.
"Ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής που σχετίζεται με τα εμβόλια φορέων ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής που σχετίζεται με τη μόλυνση COVID-19 κατά την εγκυμοσύνη ή από τα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως σε μη έγκυες γυναίκες, όπως το αντισυλληπτικό χάπι", τονίζουν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε