Η διατροφή από φυτικές πηγές ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα στηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της υγιεινής διατροφής από φυτικές πηγές στην πρόληψη του διαβήτη και δίνουν νέα στοιχεία για μελλοντική έρευνα, σημειώνουν ερευνητές στο Diabetologia.

Αναλύθηκαν στοιχεία 10.600 συμμετεχόντων σε 3 μακροχρόνιες αμερικανικές έρευνες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκοί και μεσήλικες. Κατά μέσον όρο είχαν ΔΜΣ 25.6 (υπέρβαροι).

Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2, όσοι εμφάνισαν κατανάλωναν λιγότερες φυτικές τροφές.

Είχαν επίσης υψηλότερο ΔΜΣ, ενώ ήταν πιο πιθανό να έχουν υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, να λαμβάνουν στατίνες και αντιυπερτασικά, να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι και να έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και έδωσαν δείγμα αίματος που αναλύθηκε για μεταβολίτες σχετικών με τη διατροφή τους.

Ο Frank Hu του Harvard T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι ενώ είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη συμβολή, ξεχωριστά, τροφών καθώς αναλύθηκαν μαζί ως μοτίβο, οι χωριστοί μεταβολίτες από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καφέ και οσπρίων συνδέεται στενά με υγιεινή φυτική διατροφή και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Πηγές:
Diabetologia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας