Για τα σύγχρονα ζητήματα του κλάδου των Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, μίλησε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Iatronet.gr, 5th Healthcare Transformation Connecting Ecosystems, o κ. Δημήτρης Νίκας, Country Managing Director, Medtronic, Πρόεδρος ΣΕΙΒ.

Οπως επεσήμανε, στο μέλλον για αυτό που θα μιλάμε θα είναι η ιατρική τεχνολογία και μέσα σε αυτή θα περιλαμβάνονται τα πάντα. Θα δούμε να αναπτύσσεται η τεχνολογία για να βοηθήσει την Υγεία. Το είδαμε, σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο της πανδημίας με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, το οποίο πραγματικά ήταν πολύ επιτυχημένο.

Ηδη και πριν την Covid-19, αρκετές εφαρμογές που έχει ο καθένας μας καταγράφουν δείκτες υγείας ενώ και η χρήση τεχνολογιών, όπως έξυπνα τηλέφωνα, το διαδίκτυο, έχουν αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο της επικοινωνίας αλλά και τον τρόπο να παρακολουθούμε καθημερινά την υγεία μας.
Ολα αυτά τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγείας, τους γιατρούς, έτσι ώστε να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και να προβλέψουν τη θεραπεία που πρέπει να δώσουν.

Ενα θέμα που προυπήρχε της Covid 19, απλώς η πανδημία επιτάχυνε αυτές τις καινοτόμες προσεγγίσεις, ήταν η εμφάνιση μοντέλων με επίκεντρο τον ασθενή. Πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για παροχή στο νοσοκομείο ή σε κάποιο δίκτυο υγείας, αλλά επικεντρωνόμαστε στο τι θέλει ο ασθενής.
Ένα άλλο σημείο εξίσου σημαντικό είναι η υποστήριξη της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την αξία. Αυτό που προσφέρει τελικά στην ποιότητα, στην αποτελεσματικότητα, στην εμπειρία του ασθενή.

Κατά τη διάρκεια του Κορωνοϊού, όπως ο ίδιος ανέφερε, παρατηρήσαμε ελλείψεις στο προσωπικό των νοσοκομείων, εφαρμόστηκαν πιο εντατικά εφαρμογές για τηλε-υγεία, ενώ είδαμε και αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενή, καθώς αρκετοί απέφευγαν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία λόγω του Κορωνοϊού. Ετσι δημιουργήθηκε μια νέα ανάγκη να γίνεται παρακολούθηση εκτός των νοσοκομείων.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση των επενδύσεων μεταξύ της ψηφιοποίησης αρκετών διαδικασιών που υπάρχουν σήμερα ή να αυξηθούν οι χώροι για φυσική παρουσία εντός των νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από ψηφιακές συσκευές και συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη , θεραπειών και μονοπατιών φροντίδας του ασθενή. 

Η Medtronic αποτελεί έναν σημαντικό παίκτη του παγκόσμιου συστήματος υγείας, όπου το 2021 είχε πάνω από 49.000 πατέντες, βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 350 κλινικές έρευνες και επενδύονται πάνω από 2,5 δισ. δολ. σε έρευνα και ανάπτυξη. Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι ήδη οι νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στις θεραπείες της εταιρείας. Για παράδειγμα η pillcam, που είναι μία κάμερα που περνά από το παχύ και το λεπτό έντερο και καταγράφει αν υπάρχει πρόβλημα σε αυτά τα μέρη του σώματος. Υπάρχει αντίστοιχο software που αναλύει 13 εκατ. εικόνες που δεν μπορεί να δει ανθρώπινο μάτι. Το LINQ Al έχει να κάνει με τον καρδιακό ρυθμό. 

Mια άλλη κατηγορία είναι η τεχνολογία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, τα ρομποτικά συστήματα είναι κάτι που θα αναπτυχθούν στο μέλλον. Επίσης τεχνολογίες που βοηθούν στη διαχείριση των ασθενών, πριν κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Στην περίοδο της πανδημίας, η εταιρεία ανέπτυξε μια εφαρμογή όπου ο ασθενής δεν χρειάζονταν να κάνει τόσες επισκέψεις στο νοσοκομείο πριν το χειρουργείο του (Get Ready).

Πρόσφατα, ο FDA, έδωσε έγκριση σε μία συσκευή για έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που ουσιαστικά βοηθά να μειώνονται οι ψευδείς ειδοποιήσεις για κολπική μαρμαρυγή ή ασυστολίας και τις μειώνει κατά 74,1%., ενώ διατηρεί στο 99,3% τις αληθείς ειδοποιήσεις. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Ολλανδία στην εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η πολυεθνική μιας μεγάλης κλινικής που λέγεται diabeter και προσπαθεί να δει ολιστικά τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 ειδικά σε παιδιά και σε νέους ενήλικες. 

Κάτι που τόσο η πολυεθνική πιστεύει όσο και ο ίδιος, είναι ότι θα αναπτυχθεί στο μέλλον η ρομποτική χειρουργική. Σήμερα λιγότερο από το 3% γίνεται ρομποτικά. Ομως, όπως λέει, η ρομποτική έχει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στα χειρουργεία των ασθενών, όσο και στην εκμάθηση των γιατρών και στη βελτίωση των χειρουργικών μεθόδων.

Το καινούργιο ρομπότ που η εταιρεία έχει εισάγει αξιοποιεί τις εικόνες του βίντεο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, έτσι ώστε ο γιατρός να αποφεύγει περιοχές που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον ασθενή. Αυτό όλο επιτυγχάνεται με την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται. 

Τέλος γνωρίζουμε όλοι τα ισχαιμικά και εγκεφαλικά επεισόδια χρήζουν μεγάλης προσοχής. Σε αυτό πέρα από τις θεραπείες πρέπει να δούμε και την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας, τι γίνεται κατά τη διάρκεια που εξετάζεται ο ασθενής και τι επακολουθεί. Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνει ο ασθενής στο νοσοκομείο υπάρχει η εφαρμογή VIZ Al, η οποία μειώνει κατά  το χρόνο διάγνωσης και θεραπείας. 

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο κ. Δ. Νίκας, ότι οι μέρες που ο ασθενής περίμενε έξω από το ιατρείο για τη διάγνωση έχουν περάσει. Επίσης, επειδή οι γιατροί έχουν πολύ φορτωμένα προγράμματα και άρα πρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο περνάμε στο στάδιο όπου ο ασθενής παρακολουθείται χωρίς τη φυσική του παρουσία. 

Αρα στο μέλλον, αυτό που θα δούμε θα είναι μια εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, την αυξανόμενη σημασία των Βig Data, ενώ και οι νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Πιστεύω του είναι ότι τα νέα εργαλεία δεν πρέπει να μας προκαλούν φόβο αλλά να μας δώσουν τη δυνατότητα για αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και όλο αυτό να γίνεται με ένα οικονομικότερο τρόπο για τα συστήματα υγείας.

 

O Δ. Νίκας σπούδασε Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης (ΒΑ,1990) και Business Administration στο IAE- του πανεπιστημίου Grenoble ΙΙ (DEA,1991). Υπήρξε μεταπτυχιακός ερευνητής στην χρηματοοικονομική Διοίκηση στο IAE του πανεπιστημίου Grenoble IΙ(1991-1994), την περίοδο 1991-1992 και εργάστηκε στο ιδιο αντικείμενο ως βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο Pierre Mendes France, Grenoble II.

Στην αρχή της καριέρας του, 1993-1994 εργάστηκε ως consultant στη διείσδυση και προώθηση ελληνικών καταναλωτικών προϊόντων στη γαλλική αγορά. Στη συνέχεια, 1996-1998, εργάστηκε στον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας ως Financial analyst με προσανατολισμό στην ανάλυση του κόστους παραγωγής και την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Κατόπιν, 1998-2000 μεταπήδησε στον κλάδο των ανταλλακτικών αυτοκινήτου ως Financial Controller (Magnetti Marelli, Fiat Group) και μετέπειτα ως Οικονομικός Διευθυντής.

Τα τελευταία 21 χρόνια εργάζεται στην εταιρεία Medtronic Hellas, ιατρικά μηχανήματα και εμφυτεύματα. Ξεκίνησε της καριέρα του ως Οικονομικός και Διοικητικός διευθυντής, στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού διευθυντή και Εμπορικού διευθυντή στο Cardiac & Vascular Group και από 1η Αυγούστου 2017 έχει αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση της εταιρείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ορμόνη του έρωτα περνάει από το στομάχι: Νέα προσέγγιση στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Επένδυση στην Πυρηνική καρδιολογία με την καινοτόμο τεχνολογία MyoSPECT
Συνεργασία του Οφθαλμο-Ογκολογικού Κέντρου Παίδων & Ενηλίκων του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ με το Children’s Hospital Los Angeles (CHLA)