Τις δράσεις του υπουργείου Υγείας στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας, παρουσίασε στο 7o Healthcare Transformation ο Άρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας.
Όπως ανέφερε, οι δράσεις αφορούν θέματα πρόληψης, νοσοκομειακά θέματα, ενώ χτίζονται πλατφόρμες για το σύστημα Υγείας. "Έχουμε διάφορα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε διάφορα κονδύλια, διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και στην ουσία ζούμε μία περίοδο που δεν έχει ξαναμπεί τέτοιο επίπεδο χρηματοδότησης στο σύστημα Υγείας για ολοκληρωτικά έργα από την αρχή έως το τέλος τους", τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, η Γενική Γραμματεία, έχει δικά της έργα που τα περισσότερα δεν είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. "Ένα από αυτά είναι το TSI για την αξιολόγηση υπηρεσιών Υγείας (HTA), ένα άλλο είναι το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), ενώ δύο αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ", τόνισε.
Επισήμανε πως υπάρχει και μία σειρά από μελέτες που τρέχουν σε επίπεδο φαρμάκου: "Μιλάμε για κλινικές μελέτες, για αναδιοργάνωση νέου φορέα, μιλάμε για χρήση και ανάπτυξη κλινικών μελετών, για real world evidence και ανάπτυξη κλινικών μητρώων και patient registries. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και τρία άλλα καινούργια έργα που έχουν να κάνουν με ψηφιακό μετασχηματισμό. Ένα από αυτά είναι η χρήση AI για το θέμα της συνταγογράφησης και τη χρήση φίλτρων.
Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε στη δημιουργία εφαρμογών νοσοκομειακής φαρμακευτικής, στατιστικών δεδομένων και data science. Παρεμβάσεις έχουν γίνει στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ,με συγκεκριμένες χειροπιαστές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε πρακτικό επίπεδο. Περιέγραψε, επίσης, δύο projects: το ένα αφορά την ισχυροποίηση του υπάρχοντος πλαισίου αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά η πρωτεΐνη στο αδυνάτισμα
Ν. Νίτσας: Το νέο σύστημα ραντεβού finddoctors δεν μπορεί να πετύχει - Οι 6 λόγοι
Οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο τους άλλους - Τα στοιχεία της Eurostat για τους Έλληνες