Η παραλλαγή Όμικρον έχει επιφέρει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές COVID-19 και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας. Το γεγονός προκαλεί σε πολλούς προβληματισμό και ερωτηματικά για το αν στη νέα του πιο ήπια μορφή ο ιός χτυπά με τον ίδιο τρόπο εμβολιασμένους και μη. Είναι όμως αυτό αληθές;

Επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης συγκέντρωσαν τα στοιχεία νοσηλειών δύο περιόδων, στις οποίες κυριαρχούσε, αντίστοιχα, η Δέλτα και η Όμικρον παραλλαγή. Έκαναν συγκριτική ανάλυση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων, το ποσοστό εμβολιασμένων και μη, την ηλικία και το φύλο των ασθενών και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του "Γ. Παπανικολάου", αιματολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Δαμιανός Σωτηρόπουλος (φωτογραφία), την απάντηση δίνει η σύγκριση του ποσοστού ανεμβολίαστων στο νοσοκομείο και στην κοινωνία. Επιπλέον, η ανάλυση αναδεικνύει τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου, καθώς οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έχουν 21 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση.

Από 80% - 20%, σε 53% - 47%

Τα μέλη της Επιτροπής Λοιμώξεων συνέκριναν δύο δίμηνες περιόδους: Το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος του 2021, όταν οι νοσηλείες αφορούσαν λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα, και το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022, κατά το οποίο κυριάρχησε η Όμικρον (και η Όμικρον 2). Εξαιρέθηκε ο Ιανουάριος, κατά τον οποίο υπήρξε συνύπαρξη των δύο παραλλαγών.

Την περίοδο της Δέλτα νοσηλευτήκαν συνολικά 747 ασθενείς στις κλινικές COVID-19 του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 148 (19,8%) ήταν εμβολιασμένοι και οι 599 ανεμβολίαστοι (80,2%)

Την περίοδο της Όμικρον οι νοσηλείες ήταν 343 (λιγότερες από τις μισές), αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων αυξήθηκε εντυπωσιακά: οι 162 ήταν εμβολιασμένοι (47%) και οι 181 ανεμβολίαστοι (53%).

"Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία και πως η Όμικρον χτυπά με την ίδια βαρύτητα εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Και τα δύο συμπεράσματα είναι λανθασμένα", λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εκτός από τη σχέση εμβολιασμένων και μη στα νοσοκομεία και στην κοινωνία (όπου η αναλογία είναι 3 προς 1), η μεγάλη διαφορά, όπως αναφέρει, εντοπίζεται στο βαθμό κάλυψης των εμβολιασμένων. Κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο ή τρεις δόσεις στην περίοδο της Όμικρον, διαπιστώνεται πως μόλις το 11,7% των εμβολιασμένων που νοσηλεύτηκαν είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις, δηλαδή το ένα έβδομο αυτών που είχαν κάνει τις δύο (88,3%).

"Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην κοινωνία το 75% των εμβολιασμένων έχει λάβει 3 δόσεις και μόνο το 25% έχει λάβει 2 δόσεις, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι πιθανότητες να νοσηλευτεί ασθενής εμβολιασμένος με 2 δόσεις είναι 21 φορές περισσότερες από αυτόν που έχει λάβει και 3η δόση", εξηγεί.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι λάθος να αριθμούνται οι δόσεις, καθώς όπως λέει δημιουργούν κακή ψυχολογία. "Θα πρέπει να αναφέρονται σαν ενισχυτικές δόσεις όπως και στα άλλα εμβόλια, που θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα", σημειώνει.

Βαρύτητα, φύλο, ηλικία

Τα ποιοτικά στοιχεία της συγκριτικής ανάλυσης δεν έδειξαν κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στην ποσοστιαία κατανομή των δύο φύλων ανάμεσα στους νοσηλευόμενους των περιόδων Δέλτα και Όμικρον. Και στα δύο δίμηνα τα ποσοστά ήταν περίπου 52% άνδρες και 48% γυναίκες,

Σημαντικές, ωστόσο, ήταν οι διαφορές στην ηλικιακή κατανομή, καθώς και στη βαρύτητα της νόσου.

Στην περίοδο της Δέλτα το 13,7% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ ήταν κάτω των 50 ετών, έναντι μόλις 3% στην περίοδο της Όμικρον.

Από το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύτηκε στις απλές κλίνες COVID-19 με λοίμωξη από Δέλτα, το 17% χρειάστηκε διασωλήνωση, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 9% που νοσηλεύτηκε με Όμικρον.

Τέλος, οι προσελεύσεις ασθενών στα Επείγοντα του νοσοκομείου ήταν σχεδόν 50% περισσότερες στην περίοδο της Δέλτα (1.780 έναντι 1.202 στην Όμικρον), ενώ σημαντικά μικρότερο ήταν και το ποσοστό όσων από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή: Από τους 1.780 που προσήλθαν στα ΤΕΠ το Νοέμβριο - Δεκέμβριο εισήχθησαν για νοσηλεία οι 747 (42%) ενώ από τους 1.202 τον Φεβρουάριο – Μάρτιο νοσηλεύτηκαν οι 343 (29%).

Ήπια λοίμωξη, αλλά παραμένει επικίνδυνη

Με την Όμικρον έχουμε να κάνουμε με μια ήπια λοίμωξη, σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως ακόμα και σε αυτή του τη μορφή ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος. "Τον Φεβρουάριο, είχαμε μισό εκατομμύριο κρούσματα και μόλις 360 διασωληνωμένους. Αν είχαμε τόσα κρούσματα γρίπης ίσως οι επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες", παρατηρεί για να προσθέσει: "Παρόλα αυτά, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που παθαίνουν βαριές θρομβώσεις, αν και πολύ λιγότεροι από πριν. Έχουμε ανθρώπους που διασωληνώνονται γιατί τους έχει χτυπήσει στα πνευμόνια και ανθρώπους που δυστυχώς πεθαίνουν και με την Όμικρον. Επίσης έχουμε και το long COVID, με ανθρώπους να ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα που επιμένουν. Δεν παύει να είναι ένας κακός ιός, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει θέματα, όσο ήπιος και να έχει γίνει πλέον. Άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

Τα αποτελέσματα της συγκριτικής ανάλυσης θα παρουσιαστούν στο σύνολό τους σε συνέδριο λοιμώξεων το Μάιο, από την λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής, Άννα Νικοπούλου. Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων συνεργάστηκαν οι νοσηλεύτριες Νατάσα Βελένη, Λίνα Σκαλιστή, Σοφία Τσελενκίδου, ενώ συνέδραμαν στελέχη από τις κλινικές COVID, τις ΜΕΘ, των Επειγόντων, του Εργαστηρίου COVID και άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής στο iatronet.gr για τον μεταπνευμονοϊό: Δεν πρόκειται για νέο παθογόνο
Ο ΕΕΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία
187η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Σκύρο