H προσθήκη επιπλέον κονδυλίων στη φαρμακευτική δαπάνη και η κατάργηση του παράγοντα "ανάπτυξης" στον καταμερισμό του clawback που βάρυνε υπέρμετρα και μονομερώς τα καινοτόμα σκευάσματα, είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές που προωθεί για το φάρμακο, το νέο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Ένα τρίτο στοιχείο, είναι και διευκόλυνση στην πρόσβαση των πολύ οικονομικών θεραπειών, με κόστος ημερήσιας θεραπείας μικρότερο των 0,2ευρώ, που έως σήμερα αντιμετώπιζαν τις ίδιες προκλήσεις και χρονικές καθυστερήσεις με φάρμακα υψηλού κόστους.

Το κυβερνητικό πλάνο είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Αν και το νομοσχέδιο αφορά κατά βάση την αναπροσαρμογή της δομής του ΕΟΠΥΥ και την εισαγωγή του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού πρόκειται να συμπεριληφθούν και μία σειρά από τροπολογίες για το Φάρμακο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατάργηση του υπολογισμού του clawback στη βάση της αναλογίας 80/20, όσον αφορά αφορά την ιδιωτική αγορά, αλλά και την κατάργηση του 90/10, που ίσχυε για τον προσδιορισμό των αναγκαστικών επιστροφών στα νοσοκομεία. Τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην ιδιωτική αγορά, ο καταλογισμός του clawback θα γίνεται αποκλειστικά βάσει του μεριδίου αγοράς των προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο, λειαίνονται οι ανορθογραφίες των επιστροφών της τάξεως του 60% και 70%, που αποτελούσαν τροχοπέδη στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Η 2η νομοθέτηση, αφορά τη θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών για τις κατηγορίες των ηπαρινών, ανοσοασφαιρινών και λευκοματινών. Και στις τρεις περιπτώσεις, η παγκόσμια δυνατότητα προσφοράς είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι μικρές διαθέσιμες ποσότητες να μην βρίσκουν εύκολα πρόσβαση σε χώρες με μεγάλες επιπτώσεις επιστροφών. Με αυτή την κίνηση του υπουργείου, όχι μόνο διασφαλίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά δημιουργείται χώρος και για την είσοδο νέων θεραπειών.

Ωστόσο, η βιομηχανία δεν δέχτηκε με την ίδια ζέση, τη θεσμοθέτηση 2 νέων rebate, τα οποία είναι:

  • Rebate 3% για τα όλα τα φάρμακα που: α) ανήκουν σε cluster (ATC4) με δαπάνη μεγαλύτερη των 20 εκατ. ευρώ  β) είναι φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ 1Α+1Β)  γ) φάρμακα που είναι μοναδικά και δεν υπάρχει γενόσημο. Εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα με λιανική τιμή μικρότερη των 10 ευρώ.
  • Rebate 5% α) σε όλα που είναι μοναδικά σε cluster ATC4 και η λιανική τιμή τους είναι ίση με την ασφαλιστική τιμή.

Και τα δύο είδη εκπτώσεων θα μπορούν να εφαρμόζονται ταυτόχρονα, ενώ τα  προϊόντα που βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης θα εξαιρεθούν από αυτές τις 2 επιπλέον εκπτώσεις.
 
Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα χωριστεί σε δύο μέρη ως εξής:

  1. Το πρώτο μέρος θα είναι ένας συνολικός και ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, δηλαδή τα 1Α που απαιτούν για την αποκλειστική χορήγησή τους νοσοκομεία ή κλινικές και 1Β που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (προς το παρόν).
  2. Ο 2ος προϋπολογισμός που θα αφορά αποκλειστικά την κατανάλωση φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πέραν του επικείμενου nομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει η συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο από δημόσιες δομές (η εγκύκλιος αναμένεται μεταξύ 10 και 15 Μαΐου 2022), με εξαίρεση ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η συνταγογράφηση από ιδιώτες ιατρούς. Αυτές οι ομάδες είναι ασθενείς αιμοκάθαρσης, ψυχιατρικοί ασθενείς, παιδιατρικοί ασθενείς.

Από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το Υπουργείο Υγείας υπολόγισε ότι θα εξοικονομήσει περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένο ότι το μέτρο δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό ένα ποσό 40 εκατ. ευρώ για να αναπληρώσει τους 4 μήνες που χάθηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Τι θα γίνει με το κόστος των φαρμάκων για τον κορωνοϊό

Το κόστος για τα φαρμακευτικά προϊόντα Covid-19 βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και επί του παρόντος εκτιμάται σε 50 - 60 εκατ. ευρώ για το 2021. Όταν οριστικοποιηθεί, η δαπάνη θα προστεθεί στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για το 2021 και η πρόθεση είναι να γίνει το ίδιο για το 2022.

Για τα εμβόλια...

Το υπουργείο Υγείας, θα προβεί σε μία ακόμα κίνηση, με σκοπό τη διασφάλιση της επάρκειας αντιγριπικών εμβολίων, καθώς σκοπεύει να μετέχει στην κάλυψη κόστους των αδιάθετων εμβολίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024