Τα εμβόλια είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Ιατρικής και χάρη σε αυτά προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες. Αυτό ήταν το το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) με θέμα «Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες;», που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (www.karkinaki.gr), σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελαμτιών Παιδιάτρων, η Αγγελική Λιώση, Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων και Επόπτρια Κλινικής Έρευνας του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, η Χριστίνα Τσόπελα, Παιδιάτρος – Υπέθυνη Πρόληψης Λοιμώξεων και Ερευνήτρια του CLEO, ο Λεωνίδας Γαλερίδης, Advocacy Policy European Parliament Forum for Sexual and Reproductive Rights, και η Γεωργία Γκαγκασούλη, μητέρα δύο παιδιών και μέλος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Τη συζήτηση συντόνισε η Συνιδρύτρια και Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ κα Μένια Κουκουγιάννη.

Ο κ. Νταλούκας, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία των εμβολίων, τόνισε την αξία τους στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων και την εξάλειψη ασθενειών στα παιδιά που ήταν θανατηφόρες. Αναφέρθηκε στη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στην χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απάντησε σε ερωτήσεις για τον ρόλο του παιδιάτρου στην τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος της κάθε οικογένειας αλλά και στην ενημέρωση και σωστή επικοινωνία των παιδιάτρων με τους γονείς. Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και την σημαντική συμβολή του στην εξάλειψη καρκίνων –ένα ιστορικό γεγονός στην μάχη της επιστήμης κατά του καρκίνου.

Η κα Λιώση έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας της ανοσοποίησης και αναφέρθηκε αναλυτικά στα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας. Επίσης, παρουσίασε τo Νέο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας για τα Εμβόλια COVID-19, μέσω του προγράμματος «VACCELERATE» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο έχει στόχο την υποστήριξη άμεσων δράσεων για την έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης έναντι των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, και αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία από διάφορους φορείς, ερευνητικές επιστημονικές ομάδες, εταιρείες βιοτεχνολογίας, και δημόσιες Αρχές στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Η κα Τσόπελα αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό κατά του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), εξηγώντας τους μηχανισμούς του εμβολίου και την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών για την εξάλειψη των καρκίνων που ο ιός προκαλεί.

Ο κ. Γαλερίδης, εκπροσωπώντας το European Parliament Forum for Sexualand Reproductive Rights, παρουσίασε τον «Άτλαντα Πολιτικής Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας», έναν συγκριτικό χάρτη που βαθμολογεί 46 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τον Χάρτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στις «ανεπαρκείς» χώρες όσον αφορά την online πληροφόρηση και την πρωτογενή πρόληψη (https://www.epfweb.org/node/552).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έναν γενικό σχολιασμό από την κα Γκαγκασούλη, μητέρα δύο παιδιών, για τον ρόλο των εμβολίων αλλά και τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις των γονέων σχετικά με τα εμβόλια. Οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που δέχθηκαν από την κα Γκαγκασούλη και την κα Κουκουγιάννη.

Στο πλαίσιο της εκδήλώσης, η ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ ανακοίνωσε την διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO.

Γενικό συμπέρασμα της εκδήλωσης, από όλους τους ομιλητές, ήταν η αξία της πρόληψης για την υγεία και στο πλαίσιο αυτό όλοι συμφώνησαν στη σημασία του εμβολίου κατά του HPV, που προκαλεί καρκίνο σε άντρες και γυναίκες, καθώς είναι το μόνο, προς το παρόν, εμβόλιο που προλαμβάνει μορφές καρκίνου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκδήλωσης εδώ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές