Το οξύ στρες μπορεί να είναι επιζήμιο για την καταπολέμηση λοίμωξης ιδιαίετρα  της covid-19 και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου, έδειξαν πειράματα σε ποντικούς.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, είναι η πρώτη που δείχνει πώς περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν την ανοσιακή απόκριση όταν κάποιος έχει οξύ στρες και μολυνθεί με COVID-19 ή γρίπη.

Εδειξε ότι το οξύ στρες οδηγεί τους νευρώνες της περιοχής που ονομάζεται  παρακοιλιακός πυρήνας του υποθαλάμου να προκαλούν μετανάστευση λευκοκυττάρων από τους λεμφαδένες στο αίμα και στον μυελό των οστών.

Αυτό μεώνει την ανοσιακή απόκριση σε ιούς όπως της COVID-19 και της γρίπης  κάνοντας τον οργανισμό λιγότερο ανθεκτικό στην καταπολέμηση της λοίμωξης και βάζοντάς τον σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου.

Η ανακάλυψη που συνδέει τον εγκέφαλο με το ανοσοποιητικό δίνει καλύτερη κατανόηση του πώς το στρες επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού σε έναν ιό και γιατί μπορεί ορισμένοι να είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρή νόσηση και χειρότερη εξέλιξη.

Η έρευνα είναι σημαντικό παράδειγμα για το πώς ο εγκέφαλος ελέγχει τη φλεγμονή και τη σχέση του με τη μείωση της ανοσιακής απόκρισης σε φάση οξέος στρές.

Ο Dr. Swirski δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι το στρες έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να καταπολεμά λοιμώξεις.

Πηγές:
The Mount Sinai Hospital

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι