“Aν πω ότι χρειάζονται 3-4 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες δεν θα με ρωτήσει κανείς ‘πού θα βρεθούν τα λεφτά’ αλλά όταν μιλάω για κοινωνικές δαπάνες, αυτό με ρωτούν”.

Με αυτή την παρατήρηση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα του σχεδιασμού και του προσανατολισμού που πρέπει να υπάρξει στον τομέα της Υγείας, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”.

Επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων (“μόνοι σας αναφερθήκατε στο μεγάλο πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας που συνέβαλε στη  δημοσιονομική περιπέτεια”) επέμεινε στο συνολικό σχεδιασμό.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως “μία από τις αθλιότερες ντιρεκτίβες της τρόικας την ένταξη των γιατρών στο ενιαίο μισθολόγιο”, λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι και οικονομικές (“έχουμε προτείνει 2.000 ευρώ μισθό στον νεοδιοριζόμενο γιατρό”) και κάλυψη θέσεων ώστε, πέραν των άλλων, να μην παραιτούνται οι παραμένοντες γιατροί λόγω υπέρογκου φόρτου εργασίας (πχ στα νησιά). 

Συμπληρωματικός ο ρόλος του Ιδιωτικού τομέα  

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας “έχει χώρο στην Υγεία, αλλά να είναι συμπληρωματικός, να καλύπτει ανάγκες, όχι να υποκαθιστά το δημόσιο σύστημα Υγείας”.

"Συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υπάρχουν και τώρα, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει μέρος των δαπανών στα ιδιωτικά νοσοκομεία;”, ρώτησε με τη σειρά του.

Επικαλούμενος δε, την πανδημία, τόνισε πως σε όλο τον κόσμο έγινε φανερή η αξία των δημόσιων νοσοκομείων που σήκωσαν το βάρος, ασχέτως εάν “κοβιντοποιήθηκαν” οδηγώντας ασθενείς με άλλες παθήσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Αγνοώντας μάλιστα, όπως πρόσθεσε, καίριες παρεμβάσεις της επιστημονικής κοινότητας για μείζονος σημασίας προβλήματα, όπως η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η οποία αγνοήθηκε από το Μαξίμου.

Σε ερώτηση της Αθηνάς Λινού σχετικά με την ανάγκη πρόληψης, ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στις πολιτικές που δρομολόγησε η κυβέρνηση του (και εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια) ενώ δεσμεύτηκε να τις εντείνει η επόμενη κυβέρνησή του.

“Στο πρόγραμμα μας δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην ενίσχυση Α'βάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ιδρύσαμε 128 μονάδες Α’βάθμιας σε όλη τη χώρα, με τη ΝΔ να μας κατηγορεί για Σοβιετικού τύπου πολιτική.  Στόχος είναι να τις κάνουμε 300 σε όλη τη χώρα, συν άλλες μορφές, όπως κινητές μονάδες, οικογενειακό γιατρό, σχολικές μονάδες, εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στήριξη οδοντιατρικής φροντίδας των παιδιών κλπ.”, ανέφερε.

Συμπερασματικά, δεσμεύθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στο μισθολογικό των υγειονομικών, με πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς όπως την αποκέντρωση του συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και τη δημιουργία κινήτρων για τους νέους γιατρούς.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι