Ερευνητές του University of Manchester, ανέπτυξαν νέο βιοδιασπώμενο τζελ που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της παροχής κυττάρων άμεσα στην καρδιά και να αποτελέσει νέα γενιά αγωγών για την επιδιόρθωση βλάβης μετά από καρδιακή προσβολή.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society.
Το τζελ μπορεί με ασφάλεια να εγχυθεί στην καρδιά και να δράσει ως σκαρίφημα για κύτταρα ώστε να δημιουργηθεί νέος ιστός.
Οι ερευνητές ελπίζουν το τζελ να γίνει σημαντικό μέρος μελλοντικών αναγεννητικών αγωγών για καρδιές με βλάβη.
Για να είναι πετυχημένη μια αγωγή, η καλή παροχή αίματος θα είναι ζωτικής σημασίας για να αναπτυχθούν σε νέο ιστό τα κύτταρα που εγχύονται.
Οι ερευνητές είδαν αρχικά σημάδια ανάπτυξης αγγείων στο τζελ- η τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύει την ανάπτυξη νεών αγγείων.
Έδειξαν επίσης ότι το τζελ μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη φυσιολογικού ιστού καρδιακού μυός.
Όταν πρόσθεσαν ανθρώπινα κύτταρα που είχαν αναπρογραμματιστεί να γίνουν κύτταρα καρδιακού μυός στο τζελ μπόρεσαν να τα αναπτύξουν στο εργαστήριο για 3 εβδομάδες και στη συνέχεια αυτά άρχισαν να χτυπούν.
Για να αποδείξουν οι ερευνητές ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να δουλεύει σε ζωντανή καρδιά, ενέχυσαν το τζελ στην καρδιά υγιών ποντικών.
Tο τζελ έμεινε στην καρδιά για 2 εβδομάδες. Εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι η ένεση είναι ασφαλής για την καρδιά.
Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την αγωγή σε ποντικούς μετά από καρδιακή προσβολή για να δουν αν τα κύτταρα της καρδιάς μπορούν να αναπτύξουν νέο μυϊκό ιστό και να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η ικανότητα άντλησης της καρδιάς.
Το τζελ είναι φτιαγμένο από πεπτίδια. Οι δεσμοί μεταξύ των πεπτιδίων σημαίνουν ότι το τζελ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες καταστάσεις. Κάτω από στρες αποσυναρμολογούνται και φέρονται σαν υγρό οπότε είναι ιδανικό για έγχυση. Όταν το στρεςφεύγει τα πεπτίδια επανενώνονται σχεδόν άμεσα και φέρονται ως στερεό, κρατώντας τα κύτταρα στη θέση τους καθώς οδεύουν προς την καρδιά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV