Ενόψει της απειλής ενός νέου κύματος κορωνοιού το φθινόπωρο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) θεωρεί αναπόφευκτη την αναθεώρηση και την παράταση του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο υπουργός δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι θα πρέπει πρώτα να αναμένεται μια νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων στα τέλη Ιουνίου. Προέτρεψε επίσης την καλύτερη διαβίβαση δεδομένων από τα νοσοκομεία.

"Ο νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να τροποποιηθεί εκ νέου και να επεκταθεί" . Με τον τρόπο αυτό, είπε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές νέες, πιο επικίνδυνες παραλλαγές του ιού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Η νέα έκδοση, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί μόνο μετά την αξιολόγηση των προηγούμενων μέτρων περιορισμού από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. Το FDP αξιώνει την αναμονή της εν λόγω αξιολόγησης.

Ο Lauterbach έκανε τις παρατηρήσεις του ενόψει της προχθεσινής δήλωσης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ως πιθανότερη παραλλαγή, κατονόμασε την περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής BA.5.

Αυτή θεωρείται πιο μολυσματική, αλλά πιθανά όχι πιο επικίνδυνη από την παραλλαγή Omikron, οι οποία κυριαρχούσε μέχρι τώρα. Παρ' όλα αυτά, "αν το αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό", θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε τριψήφιο αριθμό θανάτων ημερησίως.

Όσον αφορά την αντίθεση του FDP σε νέους περιορισμούς, ο Lauterbach δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας "γενικοί περιορισμοί της ελευθερίας" στη Γερμανία, παρά μόνο στην αρχή ένα Lockdown, το οποίο όμως ήταν ηπιότερο συγκριτκά με τις άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν θέλει να συζητήσει σχετικά με επιλογές όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή ορισμένων περιορισμών πρόσβασης το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι "να μπορούμε να αντιδράσουμε στην κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στην ελευθερία".

Ανεξάρτητα από τις εργασίες σχετικά με το νέο νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, ήδη είναι υπό επεξεργασία νέα σχέδια εμβολιασμού και τεστ, δήλωσε ο Lauterbach.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι "θα λαμβάνουμε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία πολύ πιο νωρίς", όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένα, κατέληξε. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο οδοντίατρος μπορεί να σώσει τη ζωή σας από την υπνική άπνοια
ΠΟΕΔΗΝ: Περιφρόνηση προς νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός πρόκλησης ημικρανίας