Μικρή περιοχή στον εγκέφαλο προκαλεί τα συνήθη συμπτώματα πυρετού, ρίγους, κόπωσης και απώλειας όρεξης όταν κάποιος έχει λοίμωξη από ιό ή βακτήριο, αναφέρει νέα έρευνα σε πειραματόζωα.

Τα ευρήματα τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρόπους αναστροφής της διαδικασίας όταν τα συμπτώματα είναι απειλητικά για τον ασθενή, όπως όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός ή όταν οι άνθρωποι δεν τρώνε ή δεν πίνουν αρκετά.

Ηταν ήδη γνωστό ότι σε ανταπόκριση σε πληροφορίες από το ανοσοποιητικό σύστημα, ο εγκέφαλος προκαλεί συμπτώματα νόσου όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν.

Όμως παρέμενε μυστήριο το πώς και πού αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Μέχρι τώρα.

Στη νέα έρευνα σε ποντικούς, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 1.000 προηγουμένως άγνωστους νευρώνες κοντά στη βάση του εγκεφάλου που προκαλούν συμπτώματα νόσου ως απόκριση στη λοίμωξη. Ωστόσο, έρευνες σε ζώα δεν εφαρμόζουν πάντα στους ανθρώπους.

Οι νευρώνες είναι σε μια περιοχή του υποθαλάμου. Ακριβώς δίπλα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Εχουν υποδοχείς που εντοπίζουν μοριακά σήματα από το ανοσοποιητικό σύστημα, μια ιδιότητα που οι περισσότεροι νευρώνες δεν έχουν.

Η Jessica Osterhout του Harvard University, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπιστεί η γενική αρχή που ο εγκέφαλος μπορεί ακόμα και να αισθανθεί αυτή την κατάσταση του ανοσοποιητικού, επειδή αυτό ήταν λίγο κατανοητό προηγουμένως.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αν γνωρίζουμε πώς δρα ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε ασθενείς με δυσκολίες από αυτά τα συμπτώματα, όπως ασθενείς με καρκίνο.

Ο αρχικός στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστεί αυτό που είναι γνωστό ως επίδραση πυρετού σε ανθρώπους με αυτισμό. Αναφέρεται στη μείωση των συμπτωμάτων αυτισμού όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό.

Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν τους νευρώνες που δημιουργούν πυρετό και να τους συνδέσουν με νευρώνες που εμπλέκονται στην κοινωνική συμπεριφορά.

Αντ’ αυτού, ανακάλυψαν νευρώνες που ενεργοποιούνται όταν ένας ποντικός είναι άρρωστος.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω έρευνα σε άλλες επιδράσεις των νευρώνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ΑΣΕΠ, θέματα δημοσίων υπαλλήλων με αναπηρία, ΟΤΑ
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας