Το να εισπνέει κάποιος ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει τα τοξικά σωματίδια να εισβάλλουν στον εγκέφαλο-και όχι μόνο από τη μύτη.
Νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν απευθείας οδό, μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, πιθανόν συμβάλλοντας σε εγκεφαλικές διαταραχές και νευρολογική βλάβη.
Η Iseult Lynch, του University of Birmingham, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δίνει στοιχεία για τη σχέση μεταξύ εισπνεόμενων σωματιδίων και του τρόπου που κινούνται στον οργανισμό.
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έως οκταπλάσιος αριθμός αιωρούμενων σωματιδίων μπορεί ενδεχομένως να φτάσει στον εγκέφαλο ταξιδεύοντας μέσω του κυκλοφορικού, από τους πνεύμονες παρά απευθείας από τη μύτη.
Tα εισπνεόμενα σωματίδια μπορούν να μπουν στο κυκλοφορικό αφού περάσουν το φραγμό αίματος-αέρα. Τελικά φτάνουν στον εγκέφαλο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του φραγμού αίματος-αέρα και των γύρω ιστών.
Όταν τα σωματίδια φτάσουν στον εγκέφαλο μένουν εκεί περισσότερο από ότι σε άλλα κύρια μεταβολικά όργανα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Oι ερευνητές ανακάλυψαν διάφορα αιωρούμενα σωματίδια στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών που είχαν εμφανίσει εγκεφαλικές διαταραχές.
Σημείωσαν, ότι πρόσφατες ενδείξεις έδειξαν ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και νευροφλεγμονής, αλλαγές που μοιάζουν με του Alzheimer και νοητικά προβλήματα σε ηλικιωμένους- ακόμα και σε παιδιά.
Πιο πολύ ανησυχούν για τα αιωρούμενα σωματίδια- ιδιαίτερα τα PM2.5 και PM0.1 λόγω της επίδρασης στην υγεία. Τα υπέρλεπτα σωματίδια μπορούν να διαφύγουν των προστατευτικών συστημάτων του οργανισμού.
Tα ευρήματα προσφέρουν νέες ενδείξεις για τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού