Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματική ασθένεια στην οποία οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην αρνητική εικόνα του σώματός τους ήταν το συμπέρασμα του webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο «ΚΑΛΥΨΩ» μέσω της σελίδας του στο Facebook και έγινε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών LEO & Φαρμασέρβ-Lilly.

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα, που αφορά εξίσου και τα δύο φύλα. Η επίδραση της ψωρίασης στις γυναίκες φαίνεται να είναι μεγαλύτερη, ενώ έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής προσέγγισης.

Με το πέρασμα των χρόνων και την ολοένα αυξανομένη συμμετοχή της στα κοινωνικά δρώμενα (επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα), η καθημερινότητα της γυναίκας έχει γίνει πιο πολύπλοκη επεσήμανε ο κ. Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου.

Η ορατότητα των βλαβών συχνά πυροδοτεί το αίσθημα στίγματος στους ασθενείς επηρεάζοντας τη γενικότερη ποιότητα ζωής, αλλά και τη σεξουαλική ζωή πιο συγκεκριμένα. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, η υποκειμενική αρνητική αξιολόγηση της εικόνας του δέρματος μειώνει την αυτοπεποίθηση οδηγώντας σε αύξηση της αμηχανίας και της ανησυχίας για την εξωτερική τους εμφάνιση, κάνοντας το άτομο να νιώθει αποκρουστικό. Ωστόσο, στις γυναίκες η ανησυχία, σχετικά με το πόσο ελκυστική θεωρείται η δερματική τους εικόνα από τους άλλους, είναι συχνότερη, πιθανώς λόγω των κοινωνικών πιέσεων για μία «αψεγάδιαστη επιδερμίδα», τόνισε η κα Τίνα Φειδία, Ψυχολόγος MSc Επιστημονικός Συνεργάτης, Α’ Ψυχιατρικής Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Έτσι, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη συγκρότηση μίας πιο εύθραυστης και αρνητικής εικόνας σώματος οδηγούμενες σε συνακόλουθες δυσκολίες ή δυσλειτουργίες στη σεξουαλική τους ζωή. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ευαλωτότητα, που προκύπτει από την υποκειμενική αρνητική αξιολόγηση της εικόνας του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή στις διαπροσωπικές επαφές, σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών ή σε μειωμένη ποιότητα σεξουαλικής ζωής γενικότερα. Γι’ αυτό το λόγο είναι χρήσιμο, όταν το ίδιο το άτομο με ψωρίαση παρατηρήσει ότι ενδεχομένως η αυτοεκτίμησή του είναι χαμηλή ή επηρεάζεται αρνητικά η σεξουαλική του ζωή, να μιλήσει με τον θεράποντα γιατρό του ώστε να λάβει συμβουλευτική κατεύθυνση σχετικά με τις επιπτώσεις της ψωρίασης ή να αναζητήσει περαιτέρω εξατομικευμένη ψυχοθεραπευτική στήριξη κατέληξε η κα Φειδία.

Η σοβαρή ψωρίαση δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά φαίνεται να συσχετίζεται και με άλλες παθήσεις όπως: ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διευκρίνισε η κα Πολυξένη Γιδαροκώστα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμ. Α’, Πανεπιστημιακήςς Δερματολογική Κλινικής Π.Γ.Ν. Λάρισα.

Αντιμετωπίζοντας τη σοβαρή ψωρίαση ελέγχουμε τη φλεγμονή περιορίζοντας την εξέλιξη των συνοδών νοσημάτων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η ψωρίαση είναι μια πάθηση που πολύ συχνά προσβάλλει νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τα συμπτώματα της πάθησης είναι ήπια, προκαλεί πολύ μεγάλη αγωνία στις γυναίκες σχετικά με την μελλοντική τεκνοποίηση, τόνισε ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επικ. Καθ. Γυναικολογίας & Μαιευτικής ΕΚΠΑ.

Πολλές ασθενείς φοβούνται τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης πάνω στη νόσο αλλά και τις επιπτώσεις της νόσου πάνω στην εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού. Επίσης, η κατάθλιψη και η μειωμένη αυτοεκτίμηση των γυναικών που πάσχουν από ψωρίαση, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα  που έχουν για το σώμα τους, μειώνει τη σεξουαλικότητά τους και την επιθυμία τους για ερωτικές επαφές.

Πολλές επιστημονικές μελέτες, συνέχισε ο  κ. Χριστόπουλος,  έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σημαντικό κενό στην πληροφόρησης των ψωριασικών γυναικών, σχετικά με τα θέματα αναπαραγωγής. Η προγεννητική συμβουλευτική πρέπει να ασχολείται με θέματα όπως τη βελτίωση των συνθηκών πριν η γυναίκα ξεκινήσει τις προσπάθειες εγκυμοσύνης. Η σωστή οργάνωση των εμβολιασμών, η σωστή αντισύλληψη και η αποτελεσματική αντιμετώπιση με ύφεση των βλαβών πριν την εγκυμοσύνη, εξασφαλίζουν μια ομαλότερη κύηση.

Η γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ότι η νόσος συνήθως βελτιώνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει ο φόβος ότι η ψωρίαση θα επηρεάσει δραματικά την υγεία του εμβρύου. Προβλήματα που απαιτούν αυξημένη προσοχή μπορεί να εμφανιστούν κυρίως στις σπανιότερες σοβαρές μορφές της νόσου και όταν υπάρχουν επιπλέον παθήσεις (πχ μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κ.α).

Στην εγκυμοσύνη, αν και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις βλάβες της ψωρίασης με τα πιο ήπια μέσα, έχουμε και επιπλέον τρόπους για τις δύσκολες περιπτώσεις. Το όφελος και οι κίνδυνοι πρέπει να σταθμίζονται με προσοχή. Με την κατάλληλη παρακολούθηση της κύησης και των προβλημάτων από την ψωρίαση και με τη σωστή χρήση των πιο ασφαλών θεραπευτικών λύσεων, κύηση και ψωρίαση μπορούν να συνυπάρξουν, κατέληξε  ο κ. Χριστόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως να δοκιμάσουμε παντζάρι σε σκόνη;
O Ά. Γεωργιάδης για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 στα έργα του ΤΑΑ
Μια συνεργασία αγάπης και στήριξης για τους ογκολογικούς ασθενείς