Για τα άτομα με κατάθλιψη, η διατροφή υψηλής ποιότητας μπορεί κυριολεκτικά να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Η διατροφή μας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας, βελτιώνοντας τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αλλά και με άλλους τρόπους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τρώνε σταθερά υγιεινές τροφές ακολουθώντας, για παράδειγμα, τη μεσογειακή διατροφή, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη κατάσταση ψυχικής υγείας σε σχέση με άτομα που η διατροφή τους επικεντρώνεται στο κόκκινο κρέας και σε επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα.

Βέβαια, η κατάθλιψη φέρνει κάποιες αλλαγές στην υγιεινή ρουτίνα: Κυρίως, κάνει την διαδικασία του μαγειρέματος και όλης της προετοιμασίας να φαίνεται αδύνατη ή άσκοπη, και είναι πολύ απλό για ένα άτομο με κατάθλιψη να επιλέξει την εύκολη (και συχνά ανθυγιεινή) λύση του delivery.

Το αντίθετο μπορεί επίσης να ισχύει, βέβαια. Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο για να καταπραΰνουν τα συμπτώματά τους. Συχνά αυτό συνεπάγεται επεξεργασμένα πρόχειρα φαγητά, γλυκά και τηγανητά τρόφιμα. Και επειδή αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, πώς μπορείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όταν η πνευματική και σωματική σας ενέργεια είναι χαμηλές; Ακολουθούν έξι στρατηγικές που προτείνονται από ειδικούς.

Το delivery μπορεί να είναι υγιεινό

Η ποιότητα του φαγητού σας έχει σημασία. Και ένα από τα δεδομένα που άλλαξαν με την πανδημία είναι οτι πλέον μπορούμε να κάνουμε παραγγέλνουμε πρακτικά τα πάντα - άρα και είδη σούπερ μάρκετ και παντοπωλείου. Συνεπώς, αν είναι να γίνει παραγγελία, καλύτερα η παραγγελία αυτή να είναι φρούτα και λαχανικά. Και μην σας γίνει απόλυτη συνήθεια: Όταν νιώθετε πως έχετε λίγη παραπάνω ενέργεια, πηγαίνετε στην αγορά μόνοι σας. Και το "έξω" είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Φάτε μαζί με αγαπημένα πρόσωπα — αυτοπροσώπως ή εικονικά

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να τρώτε γεύματα με άλλους, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους, αλλά και στην πιο προσεκτική κατανάλωση κατά την ώρα των γευμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση γευμάτων με την οικογένεια μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Φροντίστε να έχετε διαθέσιμες υγιεινές τροφές συνέχεια

Τα ντουλάπια της κουζίνας σας θα ήταν καλό να μη γεμίζουν με μπισκότα, τσιπς, κράκερ και άλλες παρεμφερείς τροφές για "περιπτώσεις ανάγκης". Καλύτερα να έχετε τρόφιμα όπως φιστικοβούτυρο, σούπες σε σκόνη, κονσέρβες με ψάρια/φασόλια/ρεβίθια, ξηρές φακές που μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, καθώς και ξηρούς καρπούς. Τα μπαχαρικά επίσης είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα σας - πολλές φορές, και μόνο τα ωραία αρώματα όσο μαγειρεύετε μπορεί να είναι αρκετά για να σας φτιάξουν λίγο τη διάθεση.

Τελειοποιήστε 2-3 πολύ εύκολες συνταγές

Ναι, εννοούμε τόσο εύκολες όσο το να χτυπήσετε δύο αυγά, να ρίξετε μέσα μια πιπεριά και να φάτε μια ομελέτα. Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να καταστρέψει την ενέργειά σας και να κάνει την ιδέα του μαγειρέματος να μοιάζει ό,τι πιο ανυπόφορο και άσκοπο. Προγραμματίστε εκ των προτέρων με μια λίστα θρεπτικών γευμάτων με σχεδόν μηδενική προσπάθεια, για εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές. Μερικές ιδέες:

  • Αβοκάντο και αυγό σε τοστ ολικής άλεσης
  • Κονσερβοποιημένος τόνος με ρύζι
  • Στραγγιστό γιαούρτι, μια χούφτα ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι και κατεψυγμένα φρούτα
  • Τοστ ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο και μια ψιλοκομμένη μπανάνα
  • Ομελέτα με λαχανικά
  • Smoothie με φρούτα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ. baby σπανάκι) και γιαούρτι

Δοκιμάστε να τρώτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα

Η τήρηση ενός καθορισμένου προγράμματος γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε καλύτερα τις ισορροπίες σας: Άλλωστε, οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης και ρουτίνας (πόσο μάλλον μία που θρέφει τον οργανισμό σωστά) είναι πολύ δυνατό όπλο απέναντι στο αχανές πέλαγος της κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα αναγεννώνται από τη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς
Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό: Πέθανε η 34χρονη βολεϊμπολίστρια Μαργαρίτα Οικονομοπούλου
Το νέο ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα