Πανικό και αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει, προκαλεί η έκθεση στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Η φωτιά στην Πεντέλη ξυπνάει εφιαλτικές αναμνήσεις σε όσους έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και φέρνει στο προσκήνιο μία παράμετρο των (ψυχολογικών) τραυματισμών, η οποία δεν ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πυρκαγιά στην Πεντέλη προκάλεσε σωματικά τραύματα σε 34 άτομα, εκ των οποίων ο ένας φέρει σοβαρά εγκαύματα. Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε έξι νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Οι 3 είναι πυροσβέστες, οι οποίοι υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς και διακομίστηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Πίσω από αυτά τα περιστατικά, υπάρχουν πολλά άλλα, τα οποία βίωσαν το σοκ της πυρκαγιάς. Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, η Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ και οι φορείς της παρέχουν πολυεπίπεδη υποστήριξη στους πληγέντες από την πυρκαγιά στην Βόρεια και Ανατολική Αττική (Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη, Ντράφι):

  • Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10306 δωρεάν και ανώνυμα παρέχεται σε όποιον καλέσει ψυχοκοινωνική υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρό σε ενήλικες, μέσω της επιλογής 1 και σε παιδιά μέσω της επιλογής 3.
  • Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας επιτόπου στις πληγείσες περιοχές (μόλις επιχειρησιακά κριθεί δυνατόν), μέσω κλιμακίων επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Κλιμάκιο βρίσκετε ήδη στην περιοχή της Πεντέλης.

Πανικός

Πρόσφατη μελέτη Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως υπό συνθήκες πυρκαγιάς ο πανικός φέρνει αβεβαιότητα.

Για με μελετησουν τις αντιδράσεις ατόμων που εκτίθενται στον κίνδυνο, οι ειδικοί έκαναν ένα πείραμα με προσομοίωση πυρκαγιάς σε σιδηροδρομικό σταθμό. Στη συνέχεια, κατέγραψαν τις κινήσεις των ματιών και τις αιμοδυναμικές αντιδράσεις του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο πανικός εκκένωσης πυρκαγιάς οδηγεί σε μη επίγνωση της κατάστασης και υψηλότερο επίπεδο πανικού, ο οποίος κλιμακώνεται όσο αυξάνεται η ένταση της φωτιάς.

Από τους 56 συμμετέχοντες, οι 46 θεώρησαν το "συναγερμός" ως το ισχυρότερο ερέθισμα, οι 9 επέλεξαν τη λέξη "φλόγα" και ένας τη λέξη "καπνός". Οι 33 απάντησαν πως η άγνοια για την κατάσταση οδήγησε στον μεγαλύτερο πανικό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου