Ναι μεν αλλά.. απάντησε κατά πληροφορίες σύλλογος ασθενών στο ερώτημα που δέχτηκε από παράγοντες του Υπουργείου Υγείας για το εάν στην παρούσα φάση υπάρχουν ελλείψεις στις ηπαρίνες. Οπως μάθαμε, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ελλείψεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και τίποτα για το μέλλον, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε διαπιστωθεί κενό στην αγορά από την συγκεκριμένη ουσία βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Την ίδια στιγμή, εταιρείες φαίνεται να έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του τι σκοπεύει τελικά να κάνει με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, αν δηλαδή θα την εντάξει στη συνολική δαπάνη ή θα την αφήσει εκτός και χωρίς την απαίτηση clawback. Η πρόθεση αυτή δημιουργεί την υποψία, ότι τελικά θα επηρεάσει και τη δική τους στάση απέναντι στην κατηγορία. Πάντως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι εταιρεία με επιστολή σε Σύλλογο ασθενών είχε τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν τον κίνδυνο ελλείψεων ως φυσική απόρροια των δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στο να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες της δραστικής ουσίας.
Η ιστορία των ελλείψεων και άλλες ιστορίες...
Είναι γεγονός, ότι, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2019, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, το ζήτημα επάρκειας των ηπαρινών στην ελληνική κοινότητα προκάλεσε αναμφίβολα μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς με κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικού επεισοδίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τα επόμενα χρόνια.
Άμεση απόρροια των προαναφερθέντων ήταν η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και κατ΄επέκταση η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών.
Σε μια προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων, το Υπουργείο Υγείας αναγνώρισε μέσω ειδικής συμφωνίας για το έτος 2021 την ανάγκη προστασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας νομοθετώντας την εξαίρεση της δαπάνης των ηπαρινών μέσα από τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού καθώς και την πλήρη και ολοσχερή απαλλαγή τους από οποιοδήποτε ποσό επιβάρυνσης. Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας, ότι η προστασία τους θα συνεχιστεί και για το τρέχον έτος, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 «Γιατρός για όλους», δεν περιλαμβανόταν κάποια ρύθμιση για την εν λόγω κατηγορία. |
Κι ενώ το πρόβλημα έχει παγιωθεί, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων δεν μπορεί πάρα την υπουργική εντολή να προχωρήσει τη διαδικασία όπως έκανε ήδη με τις γ-σφαιρίνες και τις αλβουμίνες, καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τον Ε.Ο.Φ. επίσημη ενημέρωση για τις ηπαρίνες.
Χρήζει ιδιαίτερης σημασίας να αναφερθεί ότι οι ηπαρίνες επιλέγονται ως πρώτη γραμμή θεραπείας σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την προφύλαξη και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου ενώ ακόμη αποτέλεσαν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των περιστατικών με θρομβοεμβολή, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, συμπεριλήφθηκαν και στο πρωτόκολλο, βάσει συστάσεων θρομβοπροφύλαξης του ΕΟΔΥ, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, οι ηπαρίνες είναι μη ανταλλάξιμες, σε πάρα πολλές θεραπευτικές αγωγές και καταστάσεις (εγκυμονούσες, νεφροπαθείς) και συνεπώς η έλλειψή τους δημιουργεί ζητήματα Δημόσιας Υγείας και μείζονος σημασίας για πολλούς ασθενείς.
Εκτιμάται ότι, οι ηπαρίνες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιο κίνδυνο με αυτόν των ανοσοσφαιρινών, με ανεπάρκεια κάλυψης των εγχώριων αναγκών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και την αγορά τους πλέον από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.) σε υπέρογκες τιμές. Σύμφωνα με εταιρείες, οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας των προϊόντων, έχουν ήδη ενημερώσει τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι προχωρούν σε ελεγχόμενη διάθεση των αποθεμάτων τους στην ελληνική αγορά και εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα υπάρξει εξάντληση των αποθεμάτων, αναζωπυρώνοντας τον φόβο περισσότερο από 150 χιλιάδων Ελλήνων ασθενών.
Αρα το εύλογο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να προβεί άμεσα και χωρίς άλλη πλέον καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος;
Και όπως λένε παράγοντες της αγοράς, "Η συνεργασία μεταξύ των Αρχών κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη για το μέλλον των ασθενών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το γνωμικό «Όταν τσακώνονται τα βουβάλια στη λίμνη… την πληρώνουν τα βατράχια».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι