Το να κάθεται κάποιος και να σκέφτεται πολύ για ώρες είναι εξουθενωτικό. Ερευνητές έχουν ενδείξεις για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology δείχνει ότι όταν έντονη νοητική εργασία παρατείνεται για αρκετές ώρες οδηγεί δυνητικά τοξικά υποπροιόντα να συσσωρεύονται στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τον έλεγχο των αποφάσεων- επομένως ο άνθρωπος στρέφεται σε χαμηλού κόστους δράσεις που δεν απαιτούν προσπάθεια ή αναμονή, καθώς εμφανίζεται η κόπωση.

Ο Mathias Pessiglione του Pitié-Salpêtrière University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η νοητική εργασία οδηγεί σε αληθινή λειτουργική αλλαγή συσσώρευσης βλαβερών ουσιών -επομένως η κόπωση θα ήταν σημάδι που κάνει κάποιον να σταματά να εργάζεται, για να διατηρήσει την ακεραιότητα της λειτουργίας του εγκεφάλου του.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξέταση MRS για να παρακολουθήσουν τη χημεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια μιας εργασιακής ημέρας.

Εξέτασαν 2 ομάδες ανθρώπων. Κάποιους που χρειάζονταν να σκεφτούν πολύ και άλλους που είχαν σχετικά ευκολότερες νοητικές εργασίες.

Διαπίστωσαν σημάδια κόπωσης, όπως μειωμένη διαστολή ίριδας, μόνο στην ομάδα με την πολλή δουλειά. Αυτοί είχαν επίσης στις επιλογές τους μετατόπιση προς τέτοιες που πρότειναν ανταμοιβή με μικρή καθυστέρηση και λίγη προσπάθεια. Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στις συνάψεις του προμετωπιαίου φλοιού.

Μαζί με πιο παλιές ενδείξεις, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η νέα έρευνα στηρίζει την έννοια ότι η συσσώρευση γλουταμινικού καθιστά περαιτέρω ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού πιο κοστοβόρα ώστε ο νοητικός έλεγχος να είναι πιο δύσκολος μετά από μια απαιτητική πνευματικά εργασιακή ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε