Σταθερή άνοδο παρουσιάζουν οι υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ. Επιβεβαιώνεται, έτσι, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε επίπεδα πάνω από τα προβλεπόμενα στον "κλειστό" προϋπολογισμό του Οργανισμού.
Ο "κλειστός" προϋπολογισμός ορίζει ένα συγκεκριμένο ύψος ετήσιας δαπάνης. Στην περίπτωση που αυτό ξεπεραστεί, τη διαφορά πληρώνουν οι πάροχοι, όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τη μορφή υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
Η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού απέχει σημαντικά από τα πραγματικά ποσά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε τακτικές αναθεωρήσεις του. Η τελευταία εξ αυτών (όγδοη) αποφασίστηκε προ λίγων ημερών και έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Υγείας.
Τα ποσά που περιλαμβάνει επιβεβαιώνουν πως η δαπάνη για φάρμακα βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι πάνω από 1,146 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (2,088 δισ.)! Στην όγδοη πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού αναφέρονται τα εξής:
- Η υποχρεωτική έκπτωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (rebate) υπερτριπλασιάζεται: από 70.400.000 ευρώ, αυξάνεται κατά 251.345.502 ευρώ και διαμορφώνεται στα 321.745.502 ευρώ.
- Οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) υπερδιπλασιάζονται: από 378.300.000 ευρώ που είχαν διαμορφωθεί με την προηγούμενη τροποποίηση, αυξάνονται κατά 446.658.632 και ανέρχονται πλέον σε 824.958.632 ευρώ.
Το clawback συναντά τις έντονες αντιδράσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θεωρούν πως καλούνται να πληρώσουν μέρος της περίθαλψης των πολιτών. Τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις οι κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί, θεωρώντας πως οι υποχρεωτικές επιστροφές απειλούν τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων τους.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε πρόσφατα σε σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση του clawback, την οποία αντέκρουσαν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με το επιχείρημα πως μέρος των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) μετατρέπονται σε υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate).
Με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας, το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) σχολίασε πως τα μέτρα δεν αποσκοπούν στον περιορισμό των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών προς το κράτος.
Από τον ΣΦΕΕ εκτιμάται πως το χρηματοδοτικό κενό της Πολιτείας για το φάρμακο ανέρχεται ετησίως στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δίνουν έμφαση στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, όπως το "επενδυτικό clawback", το οποίο έφερε επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ έως το 2025.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες