Ανησυχία προκαλεί η εξέλιξη της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Μέσα σε μία εβδομάδα, καταγράφηκαν 6 θάνατοι, περισσότεροι από όσους έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την περίοδο επιτήρησης.
Από τις αρχές Ιουλίου, είχαν καταγραφεί μόλις 5 θάνατοι, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στους 11, όπως επισημαίνεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 85 έτη, με το σύνολο των θυμάτων να είναι άνω των 77 ετών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2022, έχουν διαγνωστεί συνολικά 123 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Τα 74 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), χωρίς εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν 36 νέα κρούσματα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας