Ο θυρεοειδής, ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό μας, χρησιμοποιεί ιώδιο για να παράγει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να κάνει πολλά πράγματα, όπως να παράγει ενέργεια και να μας κρατά ζεστούς. Αυτές οι ορμόνες είναι επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου των μωρών πριν και μετά τη γέννηση. Το σώμα δεν παράγει ιώδιο από μόνο του, επομένως πρέπει να το λαμβάνουμε από τροφές ή συμπληρώματα.
Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 150 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα. Τα βρέφη χρειάζονται περίπου 110 mcg την ημέρα έως 6 μηνών και 130 mcg από 7 έως 12 μηνών. Τα παιδιά 9 έως 13 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 120 mcg την ημέρα.
Η εγκυμοσύνη, από την άλλη πλευρά, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για να πάρετε αρκετό ιώδιο. Αν λαμβάνετε πολύ λίγο θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περίπου 50% περισσότερο ιώδιο από άλλους ενήλικες. Είναι ακόμη πιο πιθανό να έχετε χαμηλά επίπεδα αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν τα επίπεδά σας θα μπορούσαν να είναι χαμηλά και τι να κάνετε για αυτό. Μπορεί να σας προτείνει να πάρετε ένα συμπλήρωμα.
Τι γίνεται με τον θηλασμό;
Είναι καλή ιδέα να συνεχίσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα με ιώδιο. Τα βρέφη λαμβάνουν αυτό το θρεπτικό συστατικό από το μητρικό γάλα, τη βρεφική φόρμουλα και τις τροφές όταν αρχίζουν να τρώνε στερεά. Εάν θηλάζετε, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να λαμβάνετε περίπου 290 mcg ιωδίου για να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό.
Ποια είναι τα πρώτα σημάδια χαμηλών επιπέδων ιωδίου;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι το πρήξιμο στον λαιμό. Μερικές φορές ονομάζεται βρογχοκήλη, και είναι στην πραγματικότητα ένας φλεγμονώδης θυρεοειδής αδένας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει εξογκώματα, που ονομάζονται οζίδια, που μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή και την κατάποση και μπορεί να επιδεινωθούν όταν ξαπλώνετε. Αλλά πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν βρογχοκήλη, οπότε μην υποθέσετε αμέσως ότι οφείλεται στο χαμηλό ιώδιο. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα.
Υποθυρεοειδισμός
Ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα χαμηλού ιωδίου είναι ότι ο θυρεοειδής σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του αδένα και να προκαλέσει βρογχοκήλη, αλλά όχι πάντα. Θα μπορούσε επίσης να κάνει αδύναμα τα μαλλιά σας, να ξηράνει το δέρμα σας και να σας κάνει να νιώθετε κρύο, κούραση, δυσκοιλιότητα και κατάθλιψη.
Σε ποιες τροφές μπορούμε να βρούμε ιώδιο;
Τα φύκια μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή, αν και η ποσότητα ανά μερίδα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο που τρώτε. Το ιώδιο υπάρχει επίσης στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί και τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, ο τόνος και ο μπακαλιάρος. Όταν βλέπετε τρόφιμα με την ένδειξη "ιωδιούχο", όπως το αλάτι, σημαίνει ότι έχει προστεθεί ιώδιο. Λογικά θα λαμβάνετε αρκετό από το ιωδιούχο αλάτι, αλλά να έχετε κατά νου ότι το αλάτι που προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια ή κονσέρβες σούπας, έχει συχνά μηδενικό ιώδιο.
Τι γίνεται με τα συμπληρώματα;
Πολλές πολυβιταμίνες και συμπληρώματα φυκιών έχουν ιώδιο. Οι ενήλικες δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 1.100 mcg την ημέρα, εκτός εάν μιλήσουν πρώτα με έναν γιατρό. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν είναι χρήσιμο ή ασφαλές να δίνουν συμπληρώματα σε μωρά που μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο λόγω πρόωρου τοκετού ή για άλλους λόγους.
Αν λάβω περισσότερο ιώδιο απ' ό,τι χρειάζομαι;
Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να ερεθίσουν τον θυρεοειδή αδένα σας και μπορεί να προκαλέσουν μερικά από τα ίδια συμπτώματα που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της βρογχοκήλης. Μια πολύ μεγάλη δόση, όπως πολλά γραμμάρια ιωδίου ταυτόχρονα, θα μπορούσε να σας βάλει σε κώμα. Μπορεί επίσης να κάψει το στομάχι, το λαιμό ή το στόμα σας και να προκαλέσει αδύναμο σφυγμό, ναυτία, έμετο και διάρροια. Ακόμη και τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εάν το σώμα σας έχει συνηθίσει σε πολύ λιγότερο ιώδιο στη διατροφή σας ή αν έχετε ήδη προβλήματα με τον θυρεοειδή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025
Ιός HMPV: Η Κίνα αποκαλεί την έξαρση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ''Συμβάν του χειμώνα''
Κορωνοϊός: Τα ‘’ένοχα’’ γονίδια για βαριά νόσηση και long Covid- Ο ρόλος της ομάδας αίματος