Οι επιστήμονες δοκίμασαν την εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου (DBS) σε δύο γυναίκες με επεισοδιακή πολυφαγία. Έξι μήνες αργότερα, οι ασθενείς είχαν ανακτήσει τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής. Η μία μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον δεν πληρούσε τα κριτήρια της συγκεκριμένης διαταραχής.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι η επεισοδιακή πολυφαγία είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου. "Δεν έχει καμία σχέση με την έλλειψη αυτοσυγκράτησης ή με τη λαιμαργία", δήλωσε ο Dr. Stuart Murray, διευθυντής στο Πρόγραμμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η επεισοδιακή πολυφαγία είναι η πιο συχνή διαταραχή πρόσληψης τροφής. Προσβάλλει το 5% των ενηλίκων, οι οποίοι συχνά είναι παχύσαρκοι. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής (συχνά πολύ γρήγορα και σε σημείο δυσφορίας).
Οι πάσχοντες τρώνε ανεξέλεγκτα στη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, νιώθουν ντροπή ή ενοχές μετά από αυτά, και δεν χρησιμοποιούν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ. πρόκληση εμέτου) για να "διορθώσουν" την πολυφαγία τους.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, παρατήρησαν ότι πριν από τα επεισόδια της πολυφαγίας αναπτυσσόταν μη-φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται επικλινής πυρήνας. Πρόκειται για μία δομή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην αναζήτηση επιβράβευσης και τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Οι ερευνητές έκαναν ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο των δύο εθελοντών, διακόπτοντας την παθολογική δραστηριότητα του επικλινούς πυρήνα. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκαν κατακόρυφα τα επεισόδια της πολυφαγίας των ασθενών τους. Η συσκευή με την οποία προκάλεσαν διέγερση στον εγκέφαλο είναι εγκεκριμένη για την θεραπεία της επιληψίας.
Η συσκευή τοποθετήθηκε κάτω από το δέρμα του κρανίου τους και ενώθηκε με καλώδια με τον επικλινή πυρήνα. Στην πρώτη φάση της μελέτης κατέγραψε την παθολογική ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν.
Στην επόμενη φάση, η συσκευή ρυθμίστηκε ώστε να εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό, χαμηλής συχνότητας σήμα λίγο πριν αρχίσει ένα επεισόδιο πολυφαγίας, διακόπτοντας την παθολογική δραστηριότητα του πυρήνα. Επομένως η συσκευή δεν λειτουργούσε συνεχώς, αλλά αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού κάθε ασθενούς.
Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο μειώθηκαν τα επεισόδια πολυφαγίας των δύο γυναικών, αλλά έχασαν και βάρος χωρίς να κάνουν δίαιτα. Η μία έχασε σχεδόν 9 κιλά και η άλλη σχεδόν 7 σε διάστημα έξι μηνών.
Πηγές:
Nature Medicine
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]