Να αρθεί το μέτρο της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD, ζητεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εφαρμογή του μέτρου, αναφέρονται τα εξής:

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία της χώρας εφαρμόστηκε μόνο στο Υγειονομικό προσωπικό 1 Σεπτεμβρίου 2021.

Υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε πρώτο από όλους σε υψηλότατα ποσοστά που αγγίζει το 97%, δίνοντας το παράδειγμα υπέρ του εμβολιασμού. Μέχρι τη στιγμή του εμβολιασμού βρισκόμασταν όλοι στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας στο βαθμό που μας τα παρείχε η πολιτεία για αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού. Στους 18 πρώτους μήνες πριν τους εμβολιασμούς χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό και πάνω από 50 πέρασαν ως ασθενείς το κατώφλι των ΜΕΘ που ευτυχώς τα κατάφεραν

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, δεν αξίζει αυτή η άδικη, άνιση μεταχείριση στους υγειονομικούς που στα πρώτα στάδια της πανδημίας με αυτοθυσία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή.

Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε για λόγους υποτίθεται προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα περικόπτει το σύνολο του μηνιαίου μισθού των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή.

Το πειθαρχικό δίκαιο των Δημόσιων Υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι Δημόσιοι Υπάλληλοι όπως είναι και οι Υγειονομικοί υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους.

Στους Υγειονομικούς δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός. Μάλιστα επιχειρηματολογούσαν τότε (Αύγουστο 2021) λίγο πριν την εφαρμογή του μέτρου ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών είναι ειδικό μέτρο που θα εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τελικά ξεπερνάει ένα χρόνο. Ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα Νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των Υγειονομικών που επέφερε τις αναστολές εργασίας δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες των 7.000 συναδέλφων.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ χαλάρωσαν τα μέτρα στους υγειονομικούς αποφυγής διασποράς του κορωνοιού εντός των νοσοκομείων (5 ημέρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κλπ.). Εξ άλλου όλοι πια παραδέχονται τη διασπορά του κορωνοϊού στα Νοσοκομεία.

Δεν μπορεί λοιπόν να στηριχθεί το μέτρο της Αναστολής Εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Προσφύγαμε  για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση των Αναστολών τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παραχαλάρωσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς. Αναμένουμε την εκδίκαση.

Το Σύστημα Υγείας στερείται κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών καθόσον όσοι νοσούν επιστρέφουν για έξι μήνες και το μέτρο της αναστολής δεν επιβάλλεται σε όσους βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Οι εναπομείναντες στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια που συνεχώς λιγοστεύουν εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, ευρισκόμενοι νυχθημερόν στα Νοσοκομεία με δυσκολία έλαβαν λίγες ημέρες άδειας το καλοκαίρι και  οφείλονται δεκάδες repo στον καθένα.

Ασφαλώς και θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι Υγειονομικές Αρχές ότι θα πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα και επιχειρησιακό σχέδιο για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αναμένεται νέα έξαρση του κορωνοϊού και παράλληλα τα Νοσοκομεία δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να μετατραπούν σε μονοθεματικά δυσκολεύοντας την πρόσβαση σε ασθενείς άλλων παθήσεων (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, χρόνιες θεραπείες κλπ.). Με τέτοιες ελλείψεις προσωπικού οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι επισφαλείς.

Καλούμε τους υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των Αναστολών Εργασίας των Υγειονομικών. Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε πρώτοι σε συντριπτικά ποσοστά, δεν προστατεύει όμως  από τη νόσηση και τη μετάδοση. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου.

9 Σεπτεμβρίου 2022 οργανώνουμε μεγάλη Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με πορεία που θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 8πμ. Ένα από τα βασικά αιτήματά μας είναι η άρση των Αναστολών Εργασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές