Έχετε πολλά βακτήρια στο σώμα σας. Στην πραγματικότητα, έχετε περισσότερα από αυτά, παρά κύτταρα. Και αυτό είναι καλό για την υγεία σας, καθώς τα βακτήρια αυτά επιτελούν σημαντικές διεργασίες του οργανισμού. Αυτά που βρίσκονται στο έντερό σας όχι μόνο σας βοηθούν να απορροφήσετε τα τρόφιμα, αλλά μπορούν να είναι καλά για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Εντερικό μικροβίωμα

Στο έντερο, τα βακτήρια σας βοηθούν να διασπάσετε τα τρόφιμα και να μετατρέψετε τα θρεπτικά συστατικά σε ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Σταματούν να αναπτύσσονται όταν τελειώνουν τα τρόφιμα, οπότε θα έχετε μόνο όσα χρειάζεστε.

Τι άλλους ρόλους παίζουν;

Στο μικροβίωμα του εντέρου, τα "καλά" βακτήρια κάνουν περισσότερα από το να βοηθούν απλώς στην πέψη. Βοηθούν να κρατήσετε υπό έλεγχο τα "κακά" βακτήρια σας. Πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά που το ανθυγιεινό είδος δεν έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Ανθυγιεινή ισορροπία

Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν έχετε πάρα πολλά από ένα συγκεκριμένο είδος κακών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου σας, είναι πιο πιθανό να έχετε:

  • νόσο του Κρον
  • Ελκώδη κολίτιδα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Οι ερευνητές αναζητούν νέες θεραπείες για αυτές τις παθήσεις που στοχεύουν τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τα βακτήρια του εντέρου και η καρδιά σας

Ορισμένα είδη βακτηρίων του εντέρου μπορεί να αποτελούν μέρος της σύνδεσης της χοληστερόλης με τις καρδιακές παθήσεις. Όταν τρώτε τροφές όπως κόκκινο κρέας ή αυγά, αυτά τα βακτήρια παράγουν μια χημική ουσία που το συκώτι σας μετατρέπεται σε κάτι που ονομάζεται TMAO (τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο).

Το TMAO μπορεί να βοηθήσει στη συσσώρευση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι ερευνητές μελετούν μια φυσική ουσία που ονομάζεται DMB που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και το σταφυλέλαιο. Νομίζουν ότι μπορεί να εμποδίσει τα βακτήρια σας να δημιουργήσουν TMAO.

Τα βακτήρια του εντέρου και τα νεφρά σας

Η υπερβολική ποσότητα TMAO μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο δεν αποβάλλουν το TMAO όπως θα έπρεπε. Αυτό το πλεόνασμα μπορεί με την σειρά του να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Τα βακτήρια του εντέρου και ο εγκέφαλός σας

Ο εγκέφαλός σας στέλνει μηνύματα σε όλο σας το σώμα, αλλά κάποιες φορές το σώμα απαντά. Μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται πληροφορίες από τις αισθήσεις σας, όπως εικόνες, ήχους, γεύσεις ή υφές.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι αλλαγές σε αυτή την ισορροπία μπορεί να παίζουν ρόλο σε καταστάσεις όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και ο χρόνιος πόνος.

Βακτήρια του εντέρου και παχυσαρκία

Μια ανθυγιεινή ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενα σήματα από τον εγκέφαλό σας γύρω από το πότε πεινάτε και πότε έχετε χορτάσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την υπόφυση, η οποία παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξής σας. Αυτός ο αδένας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο σας.

Ορισμένες μελέτες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας διερευνούν αυτόν τον σύνδεσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασφαλισμένοι Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής
Σε μόλις 2 πρωτόκολλα με διαγνωστικές εξετάσεις υπάρχουν κόφτες
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των κυττάρων