Η SCOHRE διοργανώνει το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο (5th Scientific Summit), την επόμενη εβδομάδα (21 και 22 Σεπτεμβρίου) στην Αθήνα, όπου εβδομήντα (70) ομιλητές από 25 χώρες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό. Η SCOHRE είναι μία Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία ανεξάρτητων ειδικών για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης (International scientific Association of independent experts on Smoking Control & Harm Reduction), η οποία επιδιώκει τη διεξαγωγή ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου με στόχο τον εντοπισμό της βέλτιστης στρατηγικής προσέγγισης για τη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης από το κάπνισμα.
Υιοθετώντας μία σφαιρική προσέγγιση 360ο στη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό, το διήμερο Συνέδριο θα καλύψει τα περισσότερα ζητήματα: Ερευνητικές εργασίες για ζητήματα που αφορούν στη βασική επιστήμη, την επιδημιολογία, την τοξικολογία, την κλινική αποτελεσματικότητα, τη μακροχρόνια ασφάλεια, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική υγείας. Ο διάλογος για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό (THR) θα αναπτυχθεί σε 7 συζητήσεις – στρογγυλά τραπέζια και 3 κεντρικές ομιλίες.
Η Marewa Glover στην κεντρική της ομιλία «Τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στον έλεγχο του καπνίσματος – η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας» (“Current challenges that governments face in smoking control - the New Zealand case”) θα παρουσιάσει τις αλλαγές της νομοθεσίας στη Νέα Ζηλανδία ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι σχετιζόμενες με το κάπνισμα ασθένειες οφείλονται στον καπνό και όχι στη νικοτίνη και ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης που δεν παράγουν καπνό είναι ασφαλέστερη.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σήμερα στον έλεγχο του καπνίσματος θα συζητηθούν επίσης εκτενώς σε ένα panel στο οποίο θα συμμετέχουν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Υπουργός Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και τα ιδρυτικά μέλη της SCOHRE David T. Sweanor (Καναδάς) Karl E. Lund (Νορβηγία) και Sharifa Ezat Wan Puteh (Μαλαισία). Θα υιοθετηθεί η «Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό» ως συμπληρωματική στρατηγική για την καταπολέμηση της επιδημίας του καπνίσματος, σε συνδυασμό με τη διακοπή και την πρόληψη του καπνίσματος;
Καθώς 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, όλο και περισσότερες φωνές πιέζουν για αναθεώρηση των υφιστάμενων στρατηγικών και αξιολόγηση της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό ως ενός πρόσθετου πυλώνα των στρατηγικών δημόσιας υγείας.
Στο Συνέδριο θα παρουσιασθούν επίσης οι εμπειρίες παγκοσμίως & οι Βέλτιστες Πρακτικές Διακοπής του Καπνίσματος, δεδομένου ότι δεν είναι πάντα σαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει μία ολοκληρωμένη κλινική διακοπής του καπνίσματος. Οι παρουσιάσεις των έμπειρων ειδικών θα εστιάσουν στις στρατηγικές (π.χ. προγράμματα και παρεμβάσεις) για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ή πολλά υποσχόμενες ενδείξεις αποτελεσματικότητας. Συντονιστής: Fares Mili, Τυνησία, και συμμετέχοντες στο Panel: Μιχάλης Τουμπής, Κύπρος, Uta Ouali, Τυνησία, Καλλιρρόη Κουρέα, Ελλάδα.
Οι πολιτικές καθοδηγούνται από την αξία που μπορεί να έχουν για την κοινωνία ή από τα επιστημονικά στοιχεία; Πώς καθορίζονται τα «αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία» για τους πολιτικούς; Πώς θα πρέπει να δρουν οι επιστήμονες όταν τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μίας πολιτικής; Πώς εφαρμόζεται αυτό στη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό; Η συζήτηση αυτή θα αποτελέσει το θέμα του panel στο οποίο θα συμμετέχουν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες (Ζωή-Δωροθέα Πανά, Κύπρος, Andrzej Fal, Πολωνία, και Giuseppe Biondi Zoccai, Ιταλία), που θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν διεξοδικά όλο το φάσμα των πολλαπλών διαστάσεων του εν λόγω ζητήματος.
Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) έχει εισαγάγει το άτμισμα ως ένα μέσο διακοπής του καπνίσματος και μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Εν τούτοις, υπάρχει ο «φόβος» ότι οι πολιτικές μείωσης της βλάβης από τον καπνό μπορεί να ενθαρρύνουν την έναρξη ατμίσματος και επομένως τον εθισμό στη νικοτίνη στους νέους. Ο Lion Shahab, στην ομιλία του «Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να καθιερώσουμε τη Μείωση της Βλάβης προστατεύοντας παράλληλα τους νέους από την έναρξη χρήσης νικοτίνης;» (“How can we encourage and establish Harm Reduction while protecting youth from adopting the use of nicotine?”) θα παρουσιάσει στο Συνέδριο δεδομένα και στοιχεία σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα.
Θα πρέπει οι καπνιστές να ενθαρρύνονται στην αλλαγή και μετάβασή τους σε λιγότερο επιβλαβή συστήματα χορήγησης νικοτίνης; Η μετάβαση σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον τελικό στόχο μας, ένα μέλλον απαλλαγμένο πλήρως από τον καπνό; Πόσο ηθικό είναι να θέτουμε εμπόδια στους καπνιστές που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αλλαγή σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα –λιγότερο προφανώς από όσο θα ωφελούνταν από την πλήρη διακοπή του καπνίσματος, αλλά σίγουρα περισσότερο από όσο αν συνεχίσουν το κάπνισμα;
Τα διλήμματα αυτά και ακόμη περισσότερα θα αποτελέσουν το θέμα της συζήτησης με τίτλο «Ηθική και η οπτική Μείωσης της Βλάβης στον Έλεγχο του Καπνίσματος» (“Ethics and Harm Reduction perspective in Tobacco Control”), την οποία θα συντονίσει ο Τάκης Βιδάλης. Συμμετέχοντες στο Panel: David T. Sweanor J.D., Καναδάς, Πάνος E. Βάρδας και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Ελλάδα.
Ο Piotr Kuna (Πολωνία), επίσης ιδρυτικό μέλος της SCOHRE, θα επιχειρήσει στην ομιλία του να επιλύσει όλες τις διχογνωμίες που διατυπώνονται σχετικά με τη στρατηγική της Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό και να υποστηρίξει ότι η Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό θα πρέπει να αποτελέσει πυλώνα των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας.
Στο panel, το οποίο θα συντονίσει ο David T. Sweanor J.D., οι συμμετέχοντες Helen Redmond, ΗΠΑ, Peter Harper, Ηνωμένο Βασίλειο, Rafael R. Castillo, Φιλιππίνες, και Solomon T. Rataemane, Νότια Αφρική, θα συζητήσουν τις διαφορές που υπάρχουν στο κάπνισμα στις χώρες με χαμηλό επιπολασμό καπνίσματος και τον τρόπο που αντιμετωπίζοντται οι ανάγκες των πληθυσμών που διατρέχουν κίνδυνο, καθώς και τα διδάγματα για τις χώρες με υψηλό επιπολασμό καπνίσματος.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι επίσης η συζήτηση που περιλαμβάνει την οπτική των Οικονομικών της Υγείας στην αξιολόγηση της THR. Μπορούν οι φορολογικές πολιτικές και οι αυξημένες τιμές να ωθήσουν τους καταναλωτές στη χρήση λιγότερο επιβλαβών προϊόντων; Στη συνεδρία αυτή θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν τα οικονομικά της υγείας να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών και κατά πόσο οι κυβερνητικές πολιτικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φορολογία ή άλλα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές των καταναλωτών και να ενθαρρύνουν την αντικατάσταση αναγνωρισμένα εξαιρετικά επιβλαβών προϊόντων από άλλα λιγότερο επιβλαβή. Θα μπορούσε η αλλαγή σε προϊόντα μη καιόμενου καπνού να μειώσει τις δαπάνες υγείας; Συντονιστής: Andrzej Fal, Πολωνία, συμμετέχοντες στο Panel: Emanuele Bracco, Ιταλία, Yikai Wang, Ηνωμένο Βασίλειο, και Arkadi Sharkov, Βουλγαρία.
Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου θα αποτελέσει η συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού που θα διεξαχθεί μεταξύ οργανισμών «Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό» (THR) & ειδικών THR, οι οποίοι θα αναλύσουν διεξοδικά τις προκλήσεις και τις προοπτικές της THR όσον αφορά στην ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων.
Η παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένης και ισορροπημένης πληροφόρησης στους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τις επιδράσεις της νικοτίνης αποτελεί κοινό στόχο, προκειμένου να αυξηθεί η ενημέρωση όλων σχετικά με τις υπάρχουσες γνώσεις για τη Μείωση της Βλάβης από τον Καπνό και να μπορέσουμε να ωφεληθούμε από τη σημαντική τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει σε πολλές χώρες…
Σε μία ανοικτή συζήτηση, η SCOHRE και άλλοι ειδικοί στην THR θα διερευνήσουν τους τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση των ειδικών στις πολιτικές υγείας, των εκπροσώπων ρυθμιστικών αρχών και του κοινού, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνηγορήσουν υπέρ της διεξαγωγής νέων ερευνών για την παραγωγή περισσότερων στοιχείων, ώστε να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες και οι πολιτικές να καταστούν επιστημονικά τεκμηριωμένες!
Στο Συνέδριο θα παρουσιασθούν επίσης τριάντα (30) ερευνητικές εργασίες που υποβλήθηκαν από ερευνητές από πολλές χώρες του κόσμου.
‘’Σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στο Συνέδριο, είτε με φυσική παρουσία στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ―ώστε να ζήσετε την εμπειρία της συζήτησης και της δικτύωσης με άλλους ειδικούς από κοντά― είτε διαδικτυακά!’’
Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου είναι τα Αγγλικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη