Άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζουν καρκίνο είναι πιο πιθανό να πεθάνουν τα επόμενα 7 χρόνια αν είναι καπνιστές ή δεν ασκούνται, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα έγινε σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Association for the Study of Diabetes (EASD).
Η Dr. Tinne Laurberg, του Aarhus University Hospital, στη Δανία δήλωσε ότι καθώς το ποσοστό θανάτων από καρδιοπάθεια έχει μειωθεί το ποσοστό λόγω καρκίνου έχει αυξηθεί και ως αποτέλεσμα άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο πιθανό τώρα να πεθαίνουν από καρκίνο παρά από καρδιαγγειακή νόσο.
Οι ερευνητές μελέτησαν παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, που εμφάνισαν 4 είδη καρκίνου-μαστού, πνεύμονα, προστάτη και παχέος εντέρου.
Η έρευνα περιέλαβε 655.344 ανθρώπους με διαβήτη που είχαν καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων στη Σουηδία μεταξύ 1998–2019. Ποσοστό 43% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 63 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια. Δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη και κατά την παρακολούθηση 32.66 άνθρωποι εμφάνισαν ένα από τα 4 είδη καρκίνου.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας πέθαναν 179.627 άνθρωποι. Οσοι είχαν καρκίνο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο έναντι ανθρώπων χωρίς καρκίνο.
Η ανάλυση έδειξε ότι χαμηλή σωματική δραστηριότητα και κάπνισμα είναι οι 2 παράγοντες που συνδέονται πιο ισχυρά με τον θάνατο ανθρώπων με διαβήτη και καρκίνο.
Οι καπνιστές είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι των μη καπνιστών.
Χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονταν με 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης επίσης είχαν τη μεγαλύτερη σχέση με πρόωρο θάνατο σε αυτούς με διαβήτη αλλά που δεν έπασχαν από καρκίνο.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το κάπνισμα και η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να είναι οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 είτε έχουν καρκίνο είτε όχι.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας