Η πανδημία επιδείνωσε τα προβλήματα διαχείρισης ασθενών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο, καθώς, τα δύο χρόνια που μας πέρασαν, προτεραιότητα όλων ήταν η διαχείριση του κορονοϊού. Επιπλέον, η έλλειψη παθολογοανατόμων παγκοσμίως, της ειδικότητας δηλαδή που ασχολείται με τη διάγνωση του καρκίνου, προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην έγκαιρη διάγνωση με καταστροφικές συνέπειες για τους καρκινοπαθείς.

Η DeepMed IO είναι μια νεοφυής εταιρεία ανάπτυξης ιατρικού λογισμικού. Στόχος της είναι να βελτιώσει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, με την  υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις εφαρμογές διάγνωσης και εξατομικευμένης ιατρικής. Με το προϊόν “DeepPathTM-LYDIA”, προσφέρει διαγνωστική υποβοήθηση στη σταδιοποίηση του καρκίνου εντοπίζοντας με ευαισθησία και ακρίβεια καρκινικές περιοχές σε ψηφιοποιημένες λεμφαδενικές τομές από ασθενείς με μελάνωμα και με καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, και του παχέος εντέρου. Οι καινοτόμες μεθοδολογίες και τα υψηλής ποιότητας δεδομένα που παρέχει, έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί το πρώτο σύστημα στον κόσμο που ανιχνεύει μεταστάσεις από τα προαναφερθέντα τέσσερα διαφορετικά είδη καρκίνου ταυτόχρονα. Τον Μάιο του 2022 απέκτησε πιστοποίηση CE και πλέον μπορεί να ενταχθεί στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Ο Κωνσταντίνος Βουγάς, CEO & Managing Director της DeepMed IO που συμμετείχε με την επιχειρηματική του ιδέα στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, στον οποίο διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο σημειώνει ότι,παρόλο που κάποιος θα περίμενε η μεγαλύτερη πρόκληση να είναι ηεύρεση χρηματικών πόρων, εντούτοις ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία είναι οι άνθρωποι, δηλαδή η ομάδα. Όπως τονίζει, στην καινοτομία είναι σημαντικό διαφορετικοί κλάδοι να ενωθούν και να συνεργαστούν για την επίτευξη ενός σκοπού. «Στη δική μας περίπτωση χρειάστηκαν γιατροί, μαθηματικοί και προγραμματιστές για να γίνει το προϊόν μας πραγματικότητα, μα πάνω από όλα χρειάστηκε πίστη, επιμονή,υπομονή και πνεύμα αλληλοσεβασμού και ενότητας».

Αυτή την περίοδο η εταιρεία DeepMed IO συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο με το Α’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με το PathLAKE-Plus, μια κοινοπραξία 26 νοσοκομείων της νότιας Αγγλίας με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του παθολογοανατομικού τομέα και την εισαγωγή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης για διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου.

Ο 13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG BusinessSeeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και μπορείτε και εσείς να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00. Δώστε στην ιδέα σας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να γίνει πράξη, κερδίζοντας χρηματικά βραβεία, καθοδήγηση, δικτύωση, αλλά και συμμετοχή σε ημερίδες και bootcamps!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού